Crush (Bon Jovin albumi)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Crush
Bon Jovi
Studioalbumin Crush kansikuva
Studioalbumin tiedot
 Äänitetty  1999 New Jerseyn Sanctuary II-studiolla.
 Julkaistu 13. kesäkuuta 2000
 Tuottaja(t) Jon Bon Jovi
Richie Sambora
Luke Ebbin
 Tyylilaji hard rock, heavy metal
 Kesto 69.00
 Levy-yhtiö Mercury Records
Island Records
Bon Jovin muut julkaisut
These Days
1995
Crush
2000
Bounce
2002

Crush on yhdysvaltalaisen hard rock-yhtye Bon Jovin seitsemäs studioalbumi, joka julkaistiin 13. kesäkuuta 2000. Albumi oli yhtyeen ensimmäinen studiolevytys viiden vuoden tauon jälkeen. Albumin hittikappaleiksi nousivat It's My Life ja Thank You For Loving Me. Albumin ovat tuottaneet Jon Bon Jovi, Richie Sambora ja Luke Ebbin.

Albumia on myyty maailmanlaajuisesti yli 11 miljoonaa kappaletta, ja se nousi singlejensä menestyksen siivittämänä Yhdistyneen kuningaskunnan albumilistan kärkipaikalle viidentenä yhtyeen albumina. Albumi sai myös parhaan rockalbumin ehdokkuuden vuoden 2001 Grammy-palkintogaalassa.

Albumin työstö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Crush-albumin nauhoitukset aloitettiin jo vuonna 1998 yhtyeen kotiseudulla New Jerseyssä. Alun perin yhtye olisi halunnut Bob Rockin ja Bruce Fairbairnin tuottavan albumin yhteistyössä, mutta idea hylättiin Fairbairnin kuoltua vuonna 1999. Seurauksena yhtye päätti käyttää vain yhtä tuottajaa, ja tehtävä annettiin Luke Ebbinille. Myöhemmin Ebbin oli tuottamassa ja kirjoittamassa lauluja kitaristi Richie Samboran soololevylle Aftermath of the Lowdown. Albumin työnimenä oli alun perin Sex Sells. Albumia myös markkinoitiin tällä nimellä, ja levyn julisteita voikin huomata Bon Jovin Real Life -kappaleen musiikkivideolla. Pian tästä luovuttiin, koska ilmeni, ettei levy-yhtiö halunnutkaan julkaista albumia kyseisellä nimellä. Uudeksi työstönimeksi tuli One Wild Night. Myös tämä nimi hylättiin, mutta nimeä käytettiin seuraavan vuoden livekokoelmassa One Wild Night Live 1985–2001, ja lisäksi albumille lisättiin samanniminen kappale. Tämän jälkeen nimeksi valittiin Crush.

Albumin menestys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Crush oli lähinnä kriitikoiden ylistämä albumi, ja keräsikin hyviä arvosteluja. Valitettavasti fanit eivät pitäneet albumista, sillä yhtye oli lähtenyt joillain levyn kappaleista huomattavasti aikuisempaan ja hieman raskaampaan suuntaan, jota ei ollut vielä 1980–90-lukujen hittikappaleissa. Albumi oli myös ensimmäinen Bon Jovin albumi, joka palkittiin Grammylla. Musiikkilehti Rolling Stone antoi albumille kolme tähteä viidestä. Crush oli myös menestynein Bon Jovin studioalbumi sitten Keep the Faithin, joka julkaistiin 1992. Albumi sijoittui julkaisuviikollaan sijalle yhdeksän Billboardin listalla, ja pysytteli listoilla 51 viikkoa.

Euroopan listoilla albumi oli kolmen parhaan joukossa seitsemän viikkoa. Euroopassa levy pysytteli listoilla vain 15 viikkoa. Albumi myi Euroopan mantereella kaksinkertaista platinaa, ja maailmanlaajuisesti yli kahdeksan miljoonaa kopiota. Englannin listalla albumi oli ensimmäisellä sijalla. Suomen virallisella albumilistalla albumi ylsi parhaimmillaan sijalle 1.

It's My Life oli myös vuoden 2000 menestynein kappale, ja se pysytteli listoilla Euroopassa neljä viikkoa. Kiertueella Bon Jovi konsertoi myös Suomessa aloittaen Euroopan osuuden Turusta ja Helsingistä, ja kiertueelta kuvattiin myös videotallenne The Crush Tour.

Kappalelista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

NroNimiSäv&sanKesto
1.It's My LifeJon Bon Jovi, Richie Sambora, Max Martin3.48
2.Say It Isn't SoBon Jovi, Billy Falcon3.38
3.Thank You for Loving MeBon Jovi, Sambora5.11
4.Two Story TownBon Jovi, Sambora, Dean Grakal, Mark Hudson5.13
5.Next 100 YearsBon Jovi, Sambora6.23
6.Just OlderBon Jovi, Falcon4.32
7.Mystery TrainBon Jovi, Falcon5.20
8.Save the WorldBon Jovi5.38
9.Captain Crash & The Beauty Queen From MarsBon Jovi, Sambora4.35
10.She's a MysteryBon Jovi, Peter Stuart, Greg Wells5.22
11.I Got the GirlBon Jovi4.40
12.One Wild NightBon Jovi, Sambora, Desmond Child4.23
13.I Could Make a Living Out of Lovin' You (Demo & Bonustrack) Bon Jovi, Sambora4.40
14.Neurotica (Bonuskappale Australian ja Japanin versioissa) Bon Jovi, Sambora4.45
2010 – erikoisversion bonuskappaleet
NroNimiKesto
13."It's My Life" (Live)
14."Just Older" (Live)
15."Captain Crash & the Beauty Queen from Mars" (Live)

Kokoonpano[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]