Crossairin lento 498

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Crossairin lento 498
Onnettomuuskone Zürichissä syyskuussa 1998.
Onnettomuuskone Zürichissä syyskuussa 1998.
Yhteenveto
Päivämäärä 10. tammikuuta 2000
Onnettomuustyyppi Lentäjän virhe tai matkapuhelinten käytön aiheuttama mittarihäiriö
Tapahtumapaikka Niederhasli, Sveitsi
Lähtöpaikka Sveitsin lippu Zürichin kansainvälinen lentoasema, Kloten, Sveitsi
Määränpää Saksan lippu Dresdenin lentoasema, Dresden, Saksa
Kuolleita 10 (kaikki)
Loukkaantuneita 0
Eloonjääneitä 0
Lentokone
Lentokoneen malli Saab 340B
Lentoyhtiö Sveitsin lippu Crossair
Rekisteritunnus HB-AKK
Matkustajia 7
Miehistöä 3

Crossairin lento 498 oli paikallislento Zürichistä, Sveitsistä Dresdeniin, Saksaan, joka syöksyi maahan kaksi minuuttia lentoonlähdön jälkeen Niederhaslissa 10. tammikuuta 2000. Saab 340B -koneessa olleet seitsemän matkustajaa ja kolme miehistön jäsentä kuolivat törmäyksessä. Kyseessä oli sveitsiläisen Crossairin ensimmäinen kuolonuhreja vaatinut onnettomuus yhtiön 25-vuotisen historian aikana.[1]

Virallisen tutkintaraportin mukaan onnettomuuden aiheutti hallinnan menetys, johon johtivat useat inhimilliset erehdykset. Erään teorian mukaan onnettomuus aiheutui matkapuhelinten käytöstä, joka aiheutti mittari- tai järjestelmähäiriön. Teorian seurauksena matkapuhelinten käyttö lennon aikana kiellettiin useissa maissa.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lennolla käytetty 33-paikkainen Saab 340B oli ollut vuokralla Moldavian Airlinesilta lokakuusta 1999 lähtien. Lennon oli tarkoitus lähteä Zürichin kansainväliseltä lentoasemalta kello 18:00 ja saapua Dresdenin lentoasemalle muutamaa tuntia myöhemmin.[2] Onnettomuuspäivänä vallinnut kylmä sää ja tihkusade olivat alueelle tyypillisiä, lentokone oli kunnossa ja vaikka sillä olikin lennetty 24 000 tuntia, konetyypillä oli hyvä turvallisuushistoria. Kapteeni oli lentänyt 8 100 tuntia, joista 1 900 Saab 340 -koneella. Perämiehellä kokemusta oli noin 1 800 tuntia, joista 1 100 kyseisellä konetyypillä. Koneessa ei ollut epätavallista lastia, kuten rahtia tai postia, ja kone oli tarkoitus huoltaa seuraavan kerran 21 päivän kuluttua.

Tapahtumat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kone sai lentoonlähtöluvan kello 17:55. Se nousi kiitotieltä 28 ja otti suunnan länteen. 7,2 kilometrin kuluttua kone alkoi yhtäkkiä menettää korkeutta ja kääntyi oikealle, vaikka aiottu reitti kääntyi vasemmalle. Lennonjohto tiedusteli, oliko käännös tarkoituksellinen, johon miehistö vastasi "Stand by (Odota)".[3] Tämän jälkeen koneeseen ei enää saatu yhteyttä.

Kello 18:05, minuutti ja 56 sekuntia lentoonlähdön jälkeen, kone katosi tutkasta. Viranomaiset päättelivät myöhemmin koneen joutuneen jyrkkään syöksyyn kääntyessään oikealle. Palavaa romua levisi 200-300 metriä pitkälle alueelle lähellä asuntoja Niederhaslissa. Koneen molemmat mustat laatikot löydettiin, tosin pahasti vaurioituneina.

Osalliset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seitsemästä matkustajasta neljä oli Saksasta, yksi Ranskasta, yksi Sveitsistä ja yksi Espanjasta. Koneen miehistön muodostivat moldovalainen kapteeni Pavel Gruzin, slovakialainen perämies Rastislav Kolesar ja ranskalainen lentoemäntä Séverine Jabrin.[4] Kaikki koneessa olleet kuolivat onnettomuudessa.

Onnettomuuden aikaan Crossair oli SAirGroupin enemmistöomistuksessa. Lento 498 oli Crossairin ensimmäinen onnettomuus, jossa menetettiin ihmishenkiä[1] ja se oli koko SAirGroupin tuhoisin onnettomuus Swissairin lennon 111 jälkeen.

Vuonna 2000 Crossairilla oli käytössä 17 Saab 340 -konetta, jotka korvattiin myöhemmin Embraer ERJ 145 -suihkukoneilla. Onnettomuus tapahtui kesken Crossairin ja sen lentäjien välisen palkka- ja työsääntökiistan. Lisäksi kaksi lentäjää oli ennen onnettomuutta kertonut medialle joidenkin Crossairin palkkaamien ulkomaisten lentäjien heikon kielitaidon muodostavan turvallisuusriskin. Crossair erotti nämä kaksi lentäjää, mutta lentäjien liitto Crossair Cockpit Personnel (Crossairin ohjaamohenkilöstö, CCP) nosti heidät liiton johtoon. Onnettomuustutkinnassa paljastui, että lennon 498 moldovalainen kapteeni ja slovakialainen perämies kykenivät keskustelemaan keskenään vain englanniksi, tosin kapteeni Gruzinin kielitaito riitti vain peruskeskusteluun.

Onnettomuuden jälkeen sekä Crossair että CCP (mukaanlukien Crossairin erottamat kaksi lentäjää) antoivat julkisen lausunnon. Sen mukaan kiistan ja onnettomuuden yhteensattuma oli hyvin valitettavaa, ja että turman syyksi epäiltiin lentäjän virhettä. Onnettomuustutkijoiden loppuraportti totesi myöhemmin, että lentäjän virhe oli onnettomuuden todennäköinen syy.[5]

Virallinen selitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saab 340 on laajassa käytössä ympäri maailman. 400 valmistetusta koneesta vain neljä oli joutunut onnettomuuteen ja niistä vain kaksi oli tuhoutunut ennen lennon 498 onnettomuutta. Koneet tuhoutuivat vuosina 1994 (KLM Cityhopper, kolme kuollutta) ja 1998 (Formosa Airlines, 13 kuollutta).

Kapteeni Pavel Gruzinin lihaskudoksista löydettiin jäämiä fenatsepaami-nimisestä rauhoittavasta lääkkeestä. Hänen laukustaan löytyi avattu pakkaus kyseistä lääkettä.

Syyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Onnettomuuden syyksi ilmoitettiin useat inhimilliset virheet liittyen muun muassa navigaatiojärjestelmän ja autopilotin käyttöön sekä siihen, että perämies ei tehnyt tarpeeksi estääkseen konetta menemästä syöksykierteeseen tai keskeyttääkseen sitä. Raportin mukaan onnettomuuteen vaikuttivat myös muun muassa kapteenin paineen alla käyttämä, aiemmin opittu toimintamalli ja hänen kehossaan ollut rauhoittava lääkeaine.[5]

Vaihtoehtoinen teoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Virallisessa onnettomuustutkintaraportissa ei mainita matkapuhelinten aiheuttamaa häiriötä onnettomuuden pääasialliseksi syyksi. Erillisessä tutkimuksessa selvisi kuitenkin, että koneen autopilotti meni pois päältä samaan aikaan, kun eräs matkustaja sai tekstiviestin ja toisen puhelimeen soitettiin. Tiedon julkistamisen jälkeen useat maat (mukaanlukien Sveitsi) kielsivät matkapuhelimen käytön lentokoneessa.[6][7][8]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Crossairin onnettomuushistoria Aviation Safety Network. Viitattu 25.7.2013. (englanniksi)
  2. Zurich plane crash kills 10 CBC News. Viitattu 25.7.2013. (englanniksi)
  3. Transcript of the Cockpit Voice Recorder (CVR) CVR Database. Viitattu 26.7.2013. (englanniksi)
  4. The names of the victims Crossair. Viitattu 25.7.2013. (englanniksi)
  5. a b Final Report of the Aircraft Accident Investigation Bureau on the accident to the Saab 340B aircraft, registration HB-AKK of Crossair flight CRX 498 on 10 January 2000 near Nassenwil/ZH Swiss Federal Department of the Environment, Transport, Energy and Communications. Viitattu 25.7.2013. (englanniksi)
  6. A cell phone aboard an airplane, fantasies and the facts Mobile-Review. Viitattu 26.7.2013. (englanniksi)
  7. Mobile phone suspected in plane crash inquiry The Register. Viitattu 26.7.2013. (englanniksi)
  8. Feds move on wireless Web, cell phones in flight ZDNet. Viitattu 26.7.2013. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja vieraskielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Crossair Flight 498