Cristina Yang

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Cristina Yang
Sandra Oh näyttelee Cristinaa Greyn anatomiassa.
Sandra Oh näyttelee Cristinaa Greyn anatomiassa.
Luoja(t) Shonda Rhimes
Näyttelijä(t) Sandra Oh
Ensi-
esiintyminen
Greyn anatomian jaksossa 1.01 "A Hard Day's Night" ("Kovan päivän ilta")
Henkilötiedot
Koko nimi Cristina Yang
Ammatti kirurgi, apulaislääkäri
Sukupuoli nainen
Kotipaikka Beverly Hills, Kalifornia, USA
Asuinpaikka Seattle, Washington, USA
Suhteet
Muut sukulaiset Helen Rubenstein (äiti)
Tri. Saul Rubenstein (isäpuoli)
isä, kuollut
Tutut Owen Hunt (ex-aviomies)
Meredith Grey (Paras ystävä)
Izzie Stevens (ystävä)
Alex Karev (ystävä)
George O'Malley (ystävä)
Callie Torres (kämppis, ystävä)
Preston Burke (ex-kihlattu)

Cristina Yang on fiktiivinen hahmo ABC:n televisiosarjassa Greyn anatomia. Hahmoa esittää sarjassa Sandra Oh, joka on voittanut roolisuorituksestaan muun muassa Golden Globe- ja SAG-palkinnot. Cristina työskentelee sarjassa Seattle Gracen sairaalassa kirurgian apulaislääkärinä.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Cristina Yang on korealaista sukua oleva lääkäri, joka on kuitenkin syntynyt Beverly Hillsissä, Kaliforniassa. Hänet kasvatettiin juutalaiseksi, mutta hän uskoo vain tieteeseen ja on vahva ateisti. Cristinan biologinen isä kuoli auto-onnettomuudessa Cristinan ollessa yhdeksän. Cristina on opiskellut Kalifornian yliopistossa biokemiaa. Lääkärintutkintonsa hän suoritti Stanfordin lääketieteellisessä ja valmistui luokaltaan ensimmäisenä. Opiskeluaikoinaan Cristinalla oli suhde kuuluisan sydänkirurgin, Stanfordin professorin Tri. Colin Marlowen kanssa. Cristina lopetti parin suhteen valmistumisensa aikoihin. Cristina puhuu sujuvaa koreaa ja ranskaa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Yleiskuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cristina on äärimmäisen keskittynyt ja kiinnostunut lääketieteestä, erityisesti sydänkirurgiasta, ja on aina innoissaan mahdollisuudesta osallistua leikkaukseen. Äärimmäisen kilpailunhaluisena hän on jopa valmis "varastamaan" potilaita muilta lääkäreiltä, jos se tietää pääsyä leikkaukseen. Cristinalla on erinomaiset kirurgin taidot, ja hän oli harjoittelijoista se, jolla oli eniten lääketieteellistä tietoa ensimmäisenä vuotenaan Seattle Gracessa. Hänellä on kuitenkin vaikeuksia ilmaista tunteitaan. Hänen tapansa potilaan vuoteella ovat parantuneet, mutta hänen on vaikeaa olla empaattinen potilasta kohtaan.

Cristina arvostaa logiikkaa ja käytännöllistä ajattelua. Koska Cristina koki lapsuudessaan trauman nähtyään isänsä kuolevan, hän ei pysty käsittelemään hyvin rakkaan ihmisen menetyksestä aiheutuvia tunteita. Cristina on alkanut ilmaista enemmän tunteitaan, mutta häntä pidetään silti kaikkein tunteettomimpana apulaislääkäreistä. Cristinan lähimpiä ystäviä sairaalassa ovat Callie Torres, Izzie Stevens, George O'Malley, Alex Karev, ja ennen kaikkea Meredith Grey, joka on hänen paras ystävänsä.

Hahmon historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

1. tuotantokausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cristina Yangista tulee Seattle Gracen harjoittelija hänen valmistuttuaan luokkansa parhaana Stanfordin lääketieteellisestä. Ensimmäisenä päivänään harjoittelijana hän ystävystyy Meredith Greyn kanssa. Pian Cristina jättäytyy kuitenkin pois Meredithin seurasta, koska hän kokee Meredithin saavan leikkauksia Derekin suosion ja kuuluisan äitinsä, Tri. Ellis Greyn avulla. Lopulta Cristina pyytää Meredithiltä anteeksi ja heistä tulee parhaita ystäviä.

Cristina aloittaa suhteen Preston Burken kanssa, mutta Burken yrittäessä saada Cristinaa sitoutumaan pari eroaa. Tämän jälkeen Cristina saa tietää olevansa raskaana Burkelle ja sopii ajan aborttia varten.

2. tuotantokausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koska Cristina ei pysty käsittelemään ajatuksiaan raskaudestaan ja abortista, hän etääntyy Burkesta ja kertoo asiasta vain Meredithille. Samaan aikaan hänen salasuhteensa Burkeen tulee julkiseksi. Lopulta Burke eroaa Cristinasta päällikön sanottua että tullakseen kunnon kirurgiksi hänen täytyy uhrata asioita henkilökohtaisesta elämästään. Cristina loukkaantuu erosta ja päättää olla kertomatta Burkelle raskaudesta. Ollessaan leikkauksessa Burken kanssa Cristina kuitenkin pyörtyy kohdunulkopuolisen raskauden aiheuttamien komplikaatioiden takia. Cristina joutuu tämän takia itse leikkaukseen. Burke on järkyttynyt saadessaan tietää raskaudesta, mutta Cristina muistuttaa häntä siitä, että pari on eronnut. Siitä huolimatta Burke on ainut, jonka Cristina antaa lohduttaa itseään.

Pari sopii riitansa ja heistä tulee julkisestikin pari. Ensimmäisillä virallisilla treffeillään Cristina ja Burke tajuavat, ettei heillä ole lähes mitään yhteistä. Burke myös sanoo, että Cristinaa on hyvin vaikea oppia tuntemaan. Vaikka heidän suhteensa on epäkäytännöllinen, se on silti vahva, koska pari on selvästi rakastunut toisiinsa.

Heidän erilaiset uskonsa aiheuttavat enemmän vastoinkäymisiä heidän suhteelleen. Burke on vahvasti hengellinen ihminen, kun taas Cristina on ateisti. Cristina alkaa väheksyä Burkea tämän uskomusten takia, jonka takia Burke loukkaantuu.

Cristinan sitoutumisongelmat tulevat uudelleen esiin Burken antaessa hänelle avaimen asuntoonsa. Cristina sanoo, etteivät he ole vielä valmiit asumaan yhdessä. Cristina esittelee oman erittäin sotkuisen asuntonsa ja elämäntyylinsä Burkelle, mutta Burke hyväksyy hänet sellaisena kuin hän on. Lopulta Cristina suostuu muuttamaan Burken kanssa yhteen, mutta pitää salaa vanhan asuntonsa, ja luopuu siitä vasta kun Burke sai tietää asiasta.

Kauden viimeisessä jaksossa Burkea ammutaan käteen ja hänet viedään leikkaukseen. Cristina menee paniikkiin ja pakenee paikalta.

3. tuotantokausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Burken saatua selville että hänen kätensä ei toipuisi kunnolla ampumisen takia, Burke ja Cristina yrittävät salata asian muilta sairaalassa. Cristina auttaa Burkea leikkauksissa ja toimii hänen partnerinaan. Hän pystyy pitämään Burken leikkaukset aikatauluissa ja osallistuu jokaiseen tämän leikkaukseen. Se kuitenkin aiheuttaa kateutta muissa harjoittelijoissa, ja lopulta George saa tietää asiasta. Cristina kieltää ensin kaiken, mutta tunnustaa asian jopa päällikölle.

Burke näkee Cristinan tunnustuksen suurena petoksena ja molemmat kieltäytyvät puhumasta tosilleen. Lopulta Cristina lopettaa puhumattomuuden ja Burke kosii häntä. Cristina on tyrmistynyt ja vastaa kahdeksan päivän harkinta-ajan jälkeen myöntävästi.

Kun Meredith on tajuttomana tiputtuaan veteen lautalla sattuneen onnettomuuden jälkeen Cristina pakenee tajuttuaan, ettei voi käsitellä parhaan ystävänsä kuoleman kanssa. Burke rohkaisee kuitenkin Cristinaa kohtaamaan tunteensa jonka jälkeen Cristina ryntää huoneeseen, jossa lääkärit ovat juuri julistamassa Meredithiä kuolleeksi, ja käskee heidän yrittää vielä. Pian Meredith palaa tajuihinsa ja Cristina kertoo iloisesti menevänsä naimisiin Burken kanssa.

Cristinan elämä muuttuu monimutkaisemmaksi, kun hänen entinen opettajansa ja miesystävänsä Colin Marlow saapuu Seattle Graceen. Aikoessaan voittaa Cristinan takaisin itselleen Colin yrittää sabotoida Cristinan ja Burken suhdetta. Kaiken lisäksi hän osallistuu myös kisaamaan seuraavan päällikön paikasta kilpaillakseen Burken kanssa ja tehdäkseen vaikutuksen Cristinaan.

Hääpäivänään Cristina tajuaa, että hänen rakkautensa Burkeen on muuttamassa häntä toiseksi. Epätoivoissaan Cristina vaatii päästä leikkaukseen tunteakseen taas olevansa oma itsensä. Kerättyään rohkeutta kävellä alttarille Burke päättää keskeyttää häät tajutessaan, ettei Cristina voisi jatkaa tapaan jolla he elävät nyt. Cristina palaa parin asunnolle huomaten kaikki Burkelle arvokkaiden tavaroiden kadonneen. Hän on sekä äärimmäisen helpottunut ja surullinen, purskahtaen kyyneliin ja rukoillen Meredithiä ottamaan hänen hääpukunsa pois. Cristina ja Meredith lähtevät "kuherruskuukaudelle" Havaijille, voidakseen selvitä pilalle menneistä häistä.

4. tuotantokausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kauden alussa paljastetaan, että Burke on lähtenyt sairaalasta ja muuttanut tuntemattomaan paikkaan, eikä ole jättänyt mitään viestiä voidakseen erota nopeasti Cristinasta. Cristinan on vaikea päästä Burken yli, mutta hän pystyy olemaan välillä ajattelematta asiaa. Burken äidin tultua sairaalaan hakemaan Burken tavaroita Cristina alkaa päästä erosta yli.

Vähän myöhemmin Tri Erica Hahn saapuu suorittamaan leikkausta Seattle Graceen. Hahn ei voi sietää Cristinaa, koska tällä on ollut suhde sekä Marlow'n että Burken kanssa, ja estääkin Cristinaa osallistumasta leikkaukseen. Cristina raivoaa Hahnille asiasta, jonka jälkeen päällikkö kertoo palkanneensa Hahnin juuri sairaalan sydänkirurgiksi.

Callie on muuttanut vastikään Cristinan asuntoon ja kaksikkoa yhdistääkin side, koska molemmat ovat tulleet vastikään jätetyiksi. Cristinan ja Izzien välille syntyy riitaa Hahnin valittua Izzien sydänleikkaukseen, mutta he kuitenkin sopivat kuitenkin riitansa Izzien todettua olevansa liian "heikko" tullakseen sydänkirurgiksi. Cristina yrittää voittaa Hahnin puolelleen, muttei kovista yrityksistään huolimatta onnistu, koska Cristina muistuttaa Hahnia nuoremmasta itsestään.

5. tuotantokausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cristina alkaa epäillä kykyjään ja päätöksiään saatuaan tietää, että Seattle Gracen sairaala on parhaiden opetussairaaloiden listalla vasta sijalla 12. Cristina ärsyyntyy Meredithille, joka puhuu koko ajan vain itsestään ja Derekistä ja sanoo lopulta, ettei Derekin ja Meredithin kannattaisi palata lainkaan yhteen, koska siitä ei kuitenkaan tulisi yhtään mitään. Sanottuaan sen Cristina liukastuu ja jääpala putoaa hänen päälleen lävistäen hänen kylkensä.

Cristina tutustuu sairaalan ihotautiosastoon ja viettää siellä muutamia hetkiä rentoutuen. Cristina jopa miettii hetken vaihtavansa erikoistumisalansa dermatologiaan, mutta tulee siihen lopputulokseen että pitää liikaa leikkauksista, verestä ja sairauksista.

Cristina kiinnostuu sairaalassa vierailevasta armeijan entisestä armeijan lääkäristä Owen Huntista. Hän vaikuttuu Owenin lääketieteellisistä taidoista tämän suorittaessa henkitorven avauksen kynän avulla ja poistaessa Cristinan kyljestä jääpuikon. Pari jakaa pikaisen suudelman, ja Cristina on ilmeisen pettynyt, kun Owen kieltäytyy päällikön tekemästä työtarjouksesta.

Lopulta Hunt hyväksyy työtarjouksen ja hänestä tulee traumakirurgian ylilääkäri. Huntin palattua Cristina on selvästi hieman huolissaan heidän suudelmansa takia. Kun Hunt ei muista Cristinan nimeä, Cristina työskentelee todistaakseen tälle osaamisensa. Kun Cristina kertoo Huntille isästään Hunt alkaa kohdella häntä mukavammin. Seattlen lääkäreiden menetettyä potilaan Cristina menee tapaamaan Huntia Joen baariin ja kertoo olevansa pahoillaan potilaan johdosta. Kiellettyään tarvitsevansa Cristinaa Hunt suutelee häntä epätoivoisesti. Cristina kuitenkin lähtee nopeasti pois. Seuraavana päivänä he välttelevät toisiaan kunnes Cristina palaa kotiin ja löytää Huntin asuntonsa rappusilta. Cristina istuu Huntin viereen ja Hunt kertoo Cristinan olevan kaunis.

Cristina valitaan suorittamaan soolo-leikkausta, mutta ei pääsekään leikkaukseen harjoittelijoidensa tekemien sääntörikkomusten takia. Hän valitsee Alexin tilalleen. Meredithin kerrottua hänelle, ettei halua enää jatkaa riitaa ja ymmärtävänsä miksei Cristina valinnut häntä soolo-leikkaukseen Cristina kävelee pois. Lopulta Meredith ja Cristina kuitenkin sopivat riitansa.

Cristina alkaa seurustella Owen Huntin kanssa, mutta parin suhde päättyy kuitenkin pian eroon Owenin traumoista aiheutuvien ongelmien takia. Eron jälkeen Owen alkaa työstää kokemuksiaan ja ongelmiaan terapiassa. Lopulta pari palaa yhteen, kun Owen ja Meredith saavat Cristinan uskomaan siihen, että pahoistakin kokemuksista voi parantua.

6. tuotantokausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuotantokauden alussa Cristinan ja muiden amanuenssien ystävä George O'malley kuolee seurauksena siitä, että pelasti naisen tönäisemällä tämän bussin edestä, jääden itse bussin alle. Myöhemmin Izzie Stevens lähtee sairaalasta. Tuotantokausi huipentuu siihen, että sairaalaan saapuu ampuja, joka aikoo tappaa Derekin. Cristina joutuu tekemään soololeikkauksen ase ohimollaan avustajanaan Jackson Avery. Lopulta Jackson vetää johdon irti koneesta, jolloin ampuja luulee Derekin kuolleen, ja kun ampuja lähtee, he tekevät leikkauksen loppuun ja Derek pelastuu.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]