Cranky Kong

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Cranky Kong
Pelisarja Donkey Kong
Ensimmäinen peli Donkey Kong
Luoja Shigeru Miyamoto
Ääninäyttelijä
(englanti)

Aron Tager: Donkey Kong Country (televisiosarja)

Fred Armisen: The Super Mario Bros. Movie 2023
Ääninäyttelijä
(japani)
Takashi Nagasako: pelit
Ääninäyttelijä
(suomi)
Juha Paananen: The Super Mario Bros. Movie 2023
Lisää peliartikkeleitavideopelien teemasivulla

Cranky Kong on kuvitteellinen hahmo, joka esiintyy Donkey Kong -pelisarjassa. Cranky on nykyisen Donkey Kongin isä ja hän teki ensiesiintymisensä pelissä Donkey Kong. Tuolloin hänellä ei ollut vielä nimeä ja hän oli pelien vihollinen. Nykyisissä peleissä Cranky on riisuttu pahoista piirteistään. Cranky on hyväntahtoinen gorilla ja auttaa muita ohjeillaan ja taikajuomillaan. Cranky Kongilla on vaimo nimeltä Wrinkly Kong.

Persoonallisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuten hänen nimensä viittaa, Cranky on kärttyisä vanha Kong, jolla on katkera maku. Hänellä on myös jonkin verran ylimielinen ja itsekäs asenne, koska hän väittää usein olevansa pojanpoikiansa ylivoimaisempi ja lyö heitä kepillä, kun he eivät täytä hänen korkeita odotuksiaan ja jopa kutsuu Donkey Kongia laiskaksi.

Fyysinen ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuorempana alkuperäisenä Donkey Kongina Cranky oli iso, ruskeaturkkinen, iso gorilla, jota yleensä nähtiin ilman vaatteita, mutta hänellä oli toisinaan punainen solmio nimikirjaimillaan, samanlainen kuin nykyisellä Donkey Kongilla. Nykyään Cranky on pienempi ja ryppyisempi. Hänellä on pitkä valkoinen parta ja hän käyttää erivärisiä neulepuseroita sekä pieniä laseja, ja hänellä on yleensä kävelykeppi mukana.

Hahmo peleissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cranky Kong esiintyi ensimmäisen kerran nimetyllisesti pelissä Donkey Kong Country. Pelissä hän antoi vinkkejä peliin. Toisen kerran Cranky esiintyi pelissä Donkey Kong Country 2: Diddy's Kong Quest, jossa hän myös antoi pelivinkkejä kenttiin, mutta maksua vastaan. Seuraavan kerran hän esiintyi Donkey Kong Country 3: Dixie Kong's Double Trouble!-pelissä, missä hän toimi vastustajana pallonheittopelissä. Myöhemmin Cranky esiintyi pelissä Donkey Kong 64, jossa hän oli kemisti ja antoi taikajuomia hahmoille maksua vastaan. Muut esiintymiset vaihtelevat pelin mukaan. Cranky oli ensimmäisen kerran pelattavissa pelissä Donkey Kong Barrel Blast kuuluen avattaviin hahmoihin. Sarjassa Cranky on hyvin äkkipikainen. Crankyllä on kemistin lahjoja. Vuonna 2010 julkaistussa Wii-pelissä Donkey Kong Country Returns, Cranky (suomenkielisessä ohjekirjassa nimetty Kärtty Kongiksi) palaa takaisin perustamalla kauppoja ympäri DK-saarta. Kärtyltä voi ostaa Vaakku-papukaijan, haavoittumuusjuoman, lisäelämiä, elämälisäyksiä ja bonustasoihin vaadittavan avaimen. Vuonna 2014 julkaistussa Donkey Kong Country Tropical Freeze pelissä hän on pelattava hahmo[1].

Muussa mediassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Donkey Kong Country -animaatiosarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cranky oli myös päähenkilö Donkey Kong Country -animaatiosarjassa. Täällä Cranky oli yhtä vanha ja katkera kuin peleissä, mutta hän on paljon vähemmän ylimielinen.

Super Smash Bros. -sarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cranky tekee pienen cameon Jungle Japesin taustalla Super Smash Bros. Melee pelissä, jossa hänet nähdään kävelemässä edestakaisin talossaan. Hän tekee teknisesti toisen pienen cameon Super Smash Bros. Brawlissa , jossa esiintyy sprite-muodossa nuorempana itsenään tasossa 75m , joka perustuu alkuperäiseen Donkey Kong -peliin.

Super Mario Bros -elokuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cranky Kong esiintyy vuoden 2023 Super Mario Bros. Movie -elokuvassa yhdessä Donkey Kongin kanssa. Hänen äänensä oli Fred Armisen englanninkielisessä ja Juha Paananen suomenkielisessä versiossa. Toisin kuin peleissä, Donkey Kong on Crankyn poika ja seuraaja pojanpojan sijaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Donkey Kong Country: Tropical Freeze (2014) MobyGames. Viitattu 24.9.2023. (englanniksi)

Evolution of Cranky Kong (1981-2018)