Cosimo de’ Medici

Wikipedia
Ohjattu sivulta Cosimo de'Medici
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Jacopo Pontormon maalaama muotokuva Cosimo de’ Medicistä.

Cosimo di Giovanni de’ Medici (27. syyskuuta 1389 Firenze1. elokuuta 1464) oli ensimmäinen Medicien poliittisen suvun jäsen ja Firenzen hallitsija. Häntä sanotaan myös ”vanhemmaksi” (”il Vecchio”) ja isänmaan isäksi (”pater patriae”).

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cosimo syntyi Firenzessä. Cosimo peri sekä rikkautensa että liiketoiminnan tajunsakenen mukaan? isältään Giovanni di Bicci de’ Mediciltä. Vuonna 1415 hän saattoiselvennä antipaavi Johannes XXIII:ta Konstanzin kirkolliskokouksessa ja samana vuotena hänet nimitettiin tasavallan Prioreksi. Myöhemmin hän toimi usein suurlähettiläänä, näyttäen varovaisuuden, josta hän tuli maineikkaaksikenen mukaan? .

Vuonna 1433 Cosimon valtaa alettiin pitää uhkana Medicin vastaiselle puolueelle, jota henkilöt kuten Palla Strozzi ja Rinaldo johtivat, saman vuoden syyskuussa hänet vangittiin, syytettynä Luccan valloituksen epäonnistumisesta, mutta hän onnistui muuntamaan vankilatuomionsa maanpakolaisuudeksi. Cosimo lähti Paduaan, ja sieltä Venetsiaan, ottaen pankkinsa mukanaan. Hänen hankittuaan vaikutusvaltaa ja rahaa, muut seurasivat häntä: vuoden kuluessa rahan lähtö Firenzestä oli niin suuri, että maanpakolaisuuden kielto täytyi poistaa, saaden Cosimon palaamaan vuotta myöhemmin vuonna 1434 johtaen Firenzeä loppuelämänsä.

Politiikan alalla Cosimo työskenteli luodakseen rauhan pohjoiseen. Italiassa voimatasapainon luomiseen Firenzen, Napolin, Venetsian ja Milanon sotien avulla Lombardiassa. Vuonna 1439 hän oli myös välikäsi vakuuttaakseen paavi Eugenea IV siirtääkseen neuvoston Ferraralta Firenzeen.

Cosimo oli myös tunnettu hänen kulttuurin ja taiteiden kannatuksestansa, vapaamielisesti kuluttaen perheen omaisuutta rikastuttaakseen Firenzeä. Hän oli Fra Angelicon, Fra Filippo Lippin ja Donatellon, jonka Medicin toimeksiantoja maineikas David ja Judith Slaying Holofernes olivat, suosija ja uskottu. Hänen kannatuksensa mahdollisti myös se että hän palkkasi eriskummallisenselvennä ja maksukyvyttömän arkkitehti Brunelleschin suunnittelemaan Pyhän Maria del Fioren kupolin.