Cornish rex

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Cornish rex
Nestori jouluna.png
Avaintiedot
Alkuperämaa: Iso-Britannia
Rodun syntyaika: 1950
Rodun lyhenne: CRX
Kategoria: III, Fife
Muita nimityksiä: Cornari
Ulkonäkö
Turkki: kihara, laineikas, silkkinen, lyhyt

Cornish rex on kissarotu, joka tunnetaan kiharasta turkista ja eloisasta luonteesta.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cornish rex -rotuisten kissojen silmiinpistävimmät piirteet ovat siro ja korkeajalkainen vartalo, suuret korvat ja kihara karva. Kysymyksessä ei kuitenkaan ole samanlainen kihara turkki kuin esimerkiksi villakoirilla, vaan aaltomaisesti lainehtiva karva, joka ei kasva pituutta pentuajan jälkeen. Cornish rexin karva on hyvin pehmeää, silkkisen tuntuista. Kasvoissa karva on hyvin lyhyttä ja samettimaista, ja esimerkiksi kotikissoille tyypillinen korva-aukkojen edessä kasvava suojaava karvoitus puuttuu kokonaan. Myös viikset ja kulmakarvat ovat kiharat. Cornish rexeillä on kiilamainen pää ja keskikokoiset ovaalinmuotoiset silmät. Ulkoinen olemus voi johtaa tottumattoman harhaan: syliin hypännyt siro otus painaa paljon enemmän kuin odottaisi. Cornish rexit ovat hyvin lihaksikkaita, jopa niiden häntä on vahva. Varpaat ovat pitkät, joilla cornish rexit pystyvät käsittelemään esineitä hyvin taitavasti.

Luonne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikki kissat ovat notkeita ja nopeita, mutta cornish rexeillä nämä ominaisuudet ovat erityisen korostuneita. Cornish rexillä on usein kaasu pohjassa, nupit kaakossa ja kodissa matot kurtussa. Cornish rex on leikkisä, ihmisten seurasta nauttiva, herkästi innostuva ja loputtoman utelias. Cornish rex ei sovi ihmiselle, joka ei halua tiskata, pedata sänkyä, hoitaa kasveja, laittaa ruokaa tai pelata pasianssia kissan avustaessa. Monen cornish rexin lempipuuhaa on keikkua olkapäällä, mistä käsin kissa voi mainiosti osallistua kotiaskareisiin. Utelias kissa on aina siellä missä tapahtuu. Ja jos mitään ei tapahdu, käpertyy
kissa yleensä ihmisen syliin tai kainaloon torkuille.

Cornish rex

Suomen cornish rexit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rekisteröityjä cornish rexejä on Suomessa lähes 2000, joten rotu ei ole erityisen harvinainen, mutta ei kaikkein tavallisimpiakaan. Ensimmäiset cornish rexit tuotiin Suomeen vuonna 1967, kasvatus alkoi vuonna 1968.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]