Concert for Bangladesh

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Concert for Bangladesh oli kahdesta konsertista koostunut hyväntekeväisyystapahtuma, jonka järjestivät George Harrison ja Ravi Shankar. Se pidettiin elokuun ensimmäisenä päivänä 1971 Madison Square Gardenissa, New Yorkissa.[1] Yleisöä oli 40 000 ihmistä.

Konsertit tulot käytettiin silloisen Itä-Pakistanin alueelta - nykyiseltä nimeltään Bangladesh - pakolaisiksi lähteneiden auttamiseen. Bangladeshin vapaussodan aiheuttama pakolaisongelma oli pahentunut pyörremyrsky Bholan aiheutettua rankkasateita ja tulvia itsenäistymiseen pyrkivällä alueella.

Konsertissa esiintyivät Harrisonin ja Shankarin lisäksi muun muassa Ringo Starr, Bob Dylan, Eric Clapton, Billy Preston ja Leon Russell. Ajatuksena oli myös koota The Beatles uudelleen yhteen konserttia varten, mutta lähinnä John Lennonin ja Paul McCartneyn vastustuksesta tämä ei toteutunut. Harrison myös vastusti Yoko Onon esiintymistä konserteissa, mikä taas oli Lennonin ehto osallistumiselleen.

Konserteista julkaistiin livealbumi vuoden 1972 vaihteessa[1] ja elokuva myöhemmin samana vuonna. Elokuva ilmestyi DVD-levynä 2005. Tapahtuman tuotto oli 243 418,51 USA:n dollaria, joka lahjoitettiin UNICEFille, kuten myös filmien ja levyn tuotto myöhemmin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Ylänen, Helena: Vuoden odotuksen tulos. Neil Youngilta maistiaiset. Helsingin Sanomat, 20.2.1972, s. 17. Näköislehden aukeama. Viitattu 9.9.2020.