Compiz

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Compiz
Kehityshistoria
Vakaa versio 0.9.14.2 ()[1]
Tiedot
Ohjelmistotyyppi ikkunanhallintaohjelma
Lisenssi MIT-lisenssi ja GNU General Public License
Aiheesta muualla
Verkkosivusto
Versiohallinta
Compiz esittää GNOMEn neljä työpöytää kuution tahkoina

Compiz on avoimen lähdekoodin yhteisön tuottama, OpenGL-tekniikkaan perustuva ikkunointi- ja koosto-ohjelma (compositing manager), jota voidaan käyttää Unixin kaltaisissa käyttöjärjestelmissä, kuten Linuxeissa. Se mahdollistaa erilaisten graafisten efektien, kuten ikkunoiden minimointianimaatioiden tai kolmiulotteisen työpöytäkuution näyttämisen näytönohjainta hyödyntäen. Suuri osa toiminnoista ja efekteistä on kehitetty nimenomaan Compizille, mutta siihen on lainattu graafisen käyttöliittymän ominaisuuksia myös muista vastaavista ohjelmista kuten esimerkiksi Mac OS X:n Exposé-toiminnosta. Compiz voi korvata esimerkiksi Metacityn GNOMEssa ja KWinin KDE:ssa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Compizin ensimmäinen versio julkaistiin vuoden 2006 alussa. Vuoden 2006 loppupuolella projekti jakaantui kahtia: alkuperäisen Compizin ideaa jatkavaksi, samannimiseksi projektiksi ja Compizin variaatioon nimeltä Beryl. Vuoden 2007 alkupuolella yhteisöt päättivät yhdistää nämä kehityshaarat uudelleen [2] ja tuloksena syntyi kaksi ohjelmistopakettia [3]:

  • Compiz (tai Compiz-core): ydinohjelmisto joka sisältää vain perustoiminnallisuuden ja tärkeimmät liitännäiset
  • Compiz Fusion: Compiz Extras -lisäosapaketista ja Beryl-projektin tuotoksista yhdistetty kokoelma laajennuksia ja työkaluja

Ympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ICCCM-määrittelyn toteuttavan Compizin voi asentaa monen, X Window Systemin yllä toimivan työpöytäympäristön päälle. GNOMEen tai KDE:een asennettuna se korvaa niiden oletusikkunointiohjelmat Metacityn tai KWin:n. Näytönohjaimeksi Compiz vaati alun perin NVIDIAn tai ATIn kortin, mutta tuki eri alustoille laajenee ja Compiz toimii nykyään myös useimmissa Intelin näytönohjaimissa[4].

Compiz tulee mukana Fedora Core 6 ja 2007 julkaistuissa Mandriva Linux -käyttöjärjestelmissä. Ubuntussa Compiz tuli oletuksena mukaan versiossa 7.10. Vanhemmissa Ubuntuissa Compiz löytyy pakettienhallinnan kautta versiosta 6.06 LTS eteenpäin. OpenSolariksen versiossa 2008.05 Compiz on rakennettu kiinni ikkunointiohjelmaan. Compizin binäärimuotoisia paketteja on saatavilla moniin muihin Linux-jakeluihin ja lähdekoodista ohjelman voi kääntää mille tahansa X Window Systemiä käyttävään järjestelmään[5].

Kehittäjät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Compiz-projektia johtaneet henkilöt ovat David Reveman, Matthias Hopf, Dave Arlie, Adam Jackson ja Jon Smirl. Compiz on julkaistu GNU GPL -tyyppisellä, vapaalla lisenssillä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Compiz 0.9.14.2 released, (viitattu ). Tieto on haettu Wikidatasta.
  2. http://lists.freedesktop.org/archives/compiz/2007-April/001809.html
  3. CompizFusionVsCompiz wiki.compiz-fusion.org. Arkistoitu 14.10.2007. Viitattu 19.10.2007. (englanniksi)
  4. Compiz documentation, compiz.org[vanhentunut linkki] (englanniksi). Luettu 3. helmikuuta 2007.
  5. How to compile and run Compiz on nvidia card users, compiz.org[vanhentunut linkki] (englanniksi). Luettu 3. helmikuuta 2007.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Compiz.