Sarjakuvahemmo

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Comic Book Guy)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sarjakuvahemmo
Ensiesiintyminen ”Radioaktiivinen mies” (2. tuotantokausi)
Ääninäyttelijät Hank Azaria
Henkilötiedot
Sukupuoli Mies
Hiukset Ruskeat
Ikä 45
Ammatti Sarjakuvakaupan myyjä
Tärkeimmät sukulaiset vaimo Kumiko Nakamura

Sarjakuvahemmo tai Sarjishemmo (engl. Comic Book Guy, joskus myös nimellä Sarjisheppu, oikealta nimeltään Jeff Albertson[1]) on kuvitteellinen hahmo yhdysvaltalaisessa piirrossarjassa Simpsonit. Hän on Springfieldissä sijaitsevan Android's Dungeon -nimisen sarjakuvakaupan omistaja, joka tunnetaan täydellisestä omistautumisestaan populaarikulttuurille, ivallisesta puhetavastaan ja ylimielisestä suhtautumisestaan asiakkaisiinsa. Hahmon ääninäyttelijä on Hank Azaria.

Sarjakuvahemmon ensiesiintyminen oli 2. tuotantokauden jaksossa ”Radioaktiivinen mies”. Hänen vakiohokemansa on ivallinen toteamus ”Huonoin – [asia] – ikinä!” Simpsonien käsikirjoittajat ovat joskus käyttäneet Sarjakuvahemmoa pilkatakseen yltiökriittisiä Simpsonit-faneja.

Hank Azarian mukaan Sarjakuvahemmon ääni on imitaatio hänen college-aikaisesta tuttavastaan.[2]

Yleistä hahmosta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ylipainoinen ja sosiaalisesti lahjaton Sarjakuvahemmo on stereotyyppinen keski-ikäistynyt nörtti, jolla on tietosanakirjamainen tietämys sarjakuvista, fantasiasta ja science fictionista, ja joka suhtautuu näihin aiheisiin äärimmäisen tosikkomaisesti. Sarjakuvien myymisen ohella hän harrastaa myös itse niiden keräilyä ja käytännössä koko hänen elämänsä pyörii populaarikulttuurin ympärillä. Ensiesiintymisensä yhteydessä hän mainitsi suorittaneensa maisterin tutkinnon folkloristiikassa ja mytologiassa, ja osana tutkintoa hän käänsi J. R. R. Tolkienin romaanin Taru sormusten herrasta keinotekoiselle klingonin kielelle. 10. kauden jakson ”Lisan aivot” mukaan Sarjakuvahemmon älykkyysosamäärä on 170, minkä ansiosta hän kuuluu Springfieldin Mensaan.

Sarjakuvahemmo ylpeilee usein fiktiohahmoihin liittyvällä triviatiedolla ja suhtautuu snobistisesti kaikkiin muihin, joiden tietämys aiheesta on vähäisempi kuin hänen. Hän valittaa aina turhautuneena uusien teosten tai sovitusten juonellisista ristiriitaisuuksista. Teoksesta ja tekijästä riippuen hänen asenteensa vaihtelee palvovasta äärimmäisen kriittiseen. Luullessaan kuolevansa The Simpsons Movie -elokuvassa Sarjakuvahemmo julisti tyytyväisenä että hänen kokonaisuudessaan sarjakuvien keräämiselle omistettu elämänsä oli ”hyvin käytetty elämä”.

Sarjakuvahemmon sarkastisista hokemista tunnetuin on "Worst. Episode. Ever." ("Huonoin. Jakso. Ikinä."), jolla hän alkuaan kommentoi Piski-koiran ensiesiintymistä Tikku ja Takku -piirrossarjassa 8. kauden jaksossa ”Urani koirana”. Lauseen on väitetty olleen Simpsonien käsikirjoittajien parodia Simpsoneita arvioineen suositun Usenet-uutisryhmän käyttäjien tavasta kommentoida ja arvioida sarjan jaksoja. Erilaiset muunnelmat tästä lauseesta ovat sittemmin muodostuneet Sarjakuvahemmon tavaramerkiksi. Yleensä lauseen keskimmäinen tai joskus ensimmäinen sana on vaihdettu. Joskus hän vaikuttaa kommentoivan jaksojen epäuskottavia juonenkäänteitä suoraan katsojille; esimerkiksi 11. kauden jaksossa ”Raivoisa ratsu” hän huomauttaa juonen muistuttavan eräiden aiempien jaksojen juonia. Toinen Sarjakuvahemmon kielenkäytölle tyypillinen piirre on lyhenteiden puuttuminen, minkä takia hän esimerkiksi ei sano "isn't" vaan "is not".

Sarjakuvahemmon puoti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjakuvahemmon sarjakuvakauppa.

Sarjakuvahemmo omistaa Springfieldissä sijaitsevan sarjakuvamyymälän, jonka nimi on The Android's Dungeon & Baseball Card Shop ("Androidin vankityrmä ja baseballkorttikauppa"). Kaupassa myydään sekä halpoja uutuussarjakuvia että kalliita keräilyharvinaisuuksia ja lisäksi oheistuotteita kuten toimintahahmoja. Sarjakuvahemmo kohtelee tylysti ja täysin mielivaltaisesti kaikkia asiakkaitaan, varsinkia lapsia kuten Bart Simpsonia ja Milhouse Van Houtenia, ja puhuu heille halveksuvalla ja erittäin ivallisella äänensävyllä. Tosin hän puhuu aina samalla äänensävyllä muutenkin. Hän myös pitää keräilysarjakuvien hinnat mahdollisimman korkealla ja saattaa antaa tietyille asiakkaille henkilökohtaisia porttikieltoja vähäisillä perusteilla.

Sarjakuvahemmon kaupassa on useita harvinaisia tavaroita, muiden muassa ensimmäinen julkaistu Hämähäkkimies-sarjakuva; Sean Conneryn valokuva Roger Mooren nimikirjoituksella; sekä filminauha vaihtoehtoisesta Tähtien sodan loppuratkaisusta, jossa Chewbacca paljastuu Luke Skywalkerin isäksi. Hänellä on myös valomiekka tiskinsä alla. Hänellä on hallussa myös niin sanottuja "kiellettyjä" videoita, mukaan lukien ”Avaruusolennon ruumiinavaus” -videonauha; Yhdysvaltain huippusalaiset ydinasestrategiat paljastava video; video, jossa Kent Brockman kaivaa nenäänsä; video juopuneesta herra Rogersista; sekä Kummisetä III -elokuvan "hyvä versio".

Sarjakuvahemmoon on liitetty muutamia scifi-aiheisia viittauksia: hänen autoonsa on kiinnitetty tarra, jossa lukee "Toinen autoni on Millennium Falcon"; hänen AMC Gremlin -mallisen autonsa rekisterikilpi on "NCC-1701"; ja hänen takamuksessaan on tatuoituna teksti "Jabba The Butt". Hänen kiinnostukseensa tietokoneisiin on myös viitattu sillä, että hänellä on t-paita, jossa lukee "C:/DOS C:/DOS/RUN RUN/DOS/RUN". Sarjakuvahemmon oma suosikkisarjakuva on hieman yllättäen Mort Walkerin piirtämä Liisa ja Lasse. Hän hamstraa myös vanhoja Pikku Lulu -sarjakuvalehtiä.

Suhteet muihin hahmoihin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka Sarjakuvahemmo on sosiaalisesti omiin oloihinsa vetäytyvä, hän on seurustellut iäkkään lesken Agnes Skinnerin kanssa 12. kauden jaksossa ”Kaikkien aikojen huonoin jakso”. 15. kauden jaksossa ”Pelkoa ja inhoa alttarilla” hän kävi treffeillä opettaja Edna Krabappelin kanssa ja paljasti olleensa kerran naimisissa MMORPG-pelissä toisen hahmon kanssa. Neitsyydestään hän kuitenkin pääsi eroon vasta yli 40-vuotiaana, mikä ilmeni 10. kauden jaksosta ”Gangsterien armoilla”. 25. kauden jaksossa ”Sarjakuvasutinaa” Sarjakuvahemmo lopulta löysi kumppanikseen Kumiko Nakamura -nimisen japanilaisen manga-sarjakuvapiirtäjän ja he menivät naimisiin. Kumiko on sen jälkeen tosin nähty sarjassa vain muutaman kerran.

Oikea nimi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjakuvahemmon oikea nimi pidettiin Simpsoneissa pitkään salaisuutena, ja lopulta nimen salaamisesta muodostui yksi sarjan vakiovitseistä. Sarjan 16. kauden jaksossa ”Vedenpaisumus stadionilla” Sarjakuvahemmo kuitenkin tyynesti toteaa Ned Flandersille, että hänen oikea nimensä on Jeff Albertson, mutta "kaikki kutsuvat häntä Sarjakuvahemmoksi". Sarjakuvahemmon oikean nimen paljastaminen aiheutti suurta kohua Simpsonit-fanien keskuudessa, ja sarjan tuottaja Al Jeanin mukaan käsikirjoittajat valitsivat Sarjakuvahemmolle tarkoituksellisesti mahdollisimman tavanomaiselta kuulostavan nimen.[1] Oikeaa nimeä ei tosin sen paljastamisen jälkeenkään ole käytetty sarjassa juuri ikinä.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjakuvahemmoa parodioitiin 11. kauden jaksossa ”Kauhujen talo, osa 10”, jossa hän esiintyi superroistona nimeltä Keräilijä. Samassa jaksossa esiintyi Lucy Lawless, josta Keräilijä yritti tehdä vaimon, koska hän luuli tätä oikeaksi Xenaksi. Jakson lopussa hän jähmettyi kuoliaaksi, ja sanoi vakiofraasinsa muunnelman "Best. Death. Ever." ("Paras. Kuolema. Ikinä."). 21. kauden jaksossa ”Valkokankaiden valloittaja” Sarjakuvahemmon piirtämä omakustannesarjakuva Jokamies-nimisestä supersankarista nousi lasten suosikiksi ja sovitettiin huonoksi elokuvaksi, jonka hän itse haukkui omassa arvostelussaan.

Sarjakuvahemmo teki vuonna 2011 cameo-esiintymisen The Cleveland Show'ssa, jossa hän kommentoi sarjan päähenkilön Cleveland Brownin surkeaa sarjakuvaa ja lähti pois sanoen "Worst. Cameo. Ever." ("Huonoin. Cameo. Ikinä.").

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b What is Comic Book Guy's Real Name? (Arkistoitu – Internet Archive) (englanniksi)
  2. Hank Azaria @ Conan O'Brien Youtube.com 6.10.2016.