Colorgun

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Colorgun
Superchrist
Studioalbumin Colorgun kansikuva
Studioalbumin tiedot
 Äänitetty  marraskuu 2003 - lokakuu 2005
 Julkaistu 2. marraskuuta 2005
 Tuottaja(t) Mikko Lohenoja
 Tyylilaji vaihtoehtorock
 Kesto 48.09
 Levy-yhtiö Disco Blanco Recordings
Superchristin muut julkaisut

Colorgun
2005
Surfing The Zeitchrist
2007

Colorgun on suomalaisen Superchrist-yhtyeen 2. marraskuuta 2005 julkaistu esikoisalbumi.

Tekijätiedot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kappaleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Something You Could Do – 3.32 (säv. ja san Mikko Lohenoja, sov. Mikko Lohenoja, Minttu Muranen ja Lassi Jokinen)
  2. Tear Me Down Tonight – 3.22 (säv. Mikko Lohenoja ja Lassi Jokinen, san. Mikko Lohenoja, sov. Mikko Lohenoja, Minttu Muranen ja Lassi Jokinen)
  3. My Everything – 3.27 (säv. ja san. Mikko Lohenoja, sov. Mikko Lohenoja, Minttu Muranen ja Lassi Jokinen)
  4. Going Nowhere – 3.55 (säv. Mikko Lohenoja san. Mikko Lohenoja, sov. Mikko Lohenoja, Minttu Muranen ja Lassi Jokinen)
  5. Before It Eats You – 5.09 (säv. Mikko Lohenoja ja Lassi Jokinen, san. Mikko Lohenoja, sov. Mikko Lohenoja, Minttu Muranen ja Lassi Jokinen)
  6. It's All Safe Now – 3.24 (säv. ja san. Mikko Lohenoja, sov. Mikko Lohenoja, Minttu Muranen ja Lassi Jokinen)
  7. Total Gym – 3.35 (säv. Tuomas Skopa, Mikko Lohenoja ja Lassi Jokinen, san. Tuomas Skopa, sov. Tuomas Skopa, Mikko Lohenoja, Minttu Muranen ja Lassi Jokinen)
  8. Isolation Information – 3.26 (säv. ja san. Mikko Lohenoja, sov. Mikko Lohenoja, Minttu Muranen ja Lassi Jokinen)
  9. Six Six Seven (Is Sex Heaven) – 2.39 (säv. Mikko Lohenoja ja Lassi Jokinen, sov. Mikko Lohenoja, Sonja Numminen, Minttu Muranen ja Lassi Jokinen)
  10. Little Bird – 5.13 (säv. ja san. Mikko Lohenoja, sov. Mikko Lohenoja, Minttu Muranen ja Lassi Jokinen)
  11. Beach – 1.10 (säv. ja sov. Mikko Lohenoja ja Lassi Jokinen)
  12. Yellow Ground – 4.24 (säv. ja san. Mikko Lohenoja, sov. Mikko Lohenoja, Minttu Muranen ja Lassi Jokinen)
  13. Place to Give (Extended Mix) – 5.00 (säv. ja san. Mikko Lohenoja, sov. Mikko Lohenoja, Minttu Muranen ja Lassi Jokinen)

Lisäraidat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkaistiin ladattavan digialbumin deluxe-version lisäraitoina maaliskuussa 2011.

  • Yellow Ground (2008 akustinen studiolive) – 4.21 (säv. ja san. Mikko Lohenoja, sov. Mikko Lohenoja, Minttu Muranen ja Lassi Jokinen)
  • Total Gym (2008 akustinen studiolive) – 3.03 (säv. Tuomas Skopa, Mikko Lohenoja ja Lassi Jokinen, san. Tuomas Skopa, sov. Tuomas Skopa, Mikko Lohenoja, Minttu Muranen ja Lassi Jokinen)

Kokoonpano[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumin teko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Äänitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Colorgun-albumi on äänitetty Barbiewire-studiolla eli yhtyeen treenikämpällä Helsingin Kaapelitehtaalla toukokuun ja lokakuun 2005 välisenä aikana, poikkeuksena ”Six Six Seven (Is Sex Heaven)”- ja ”Beach”-kappaleet, joiden pohjaraidat ovat peräisin esituotantovaiheen äänityksistä kesäkuulta 2004. Albumin on tuottanut, äänittänyt, miksannut ja masteroinut yhtyeen laulaja-kitaristi Mikko Lohenoja. ”Place to Give” -kappale äänitettiin ennakkosingleä varten kokonaisuudessaan jo hieman aiemmin. Sen pohjaraidat äänitettiin marraskuussa 2003 Helsingissä Harjun nuorisotalon studiossa Ville Pystysen toimesta. Kappaleen miksasi Mikko Lohenoja Helsingin Vallilassa Johtoääni-studioilla maaliskuussa 2004. Albumin apumiksauksesta vastasi yhtyeen livemiksaaja Antti Patronen.

Albumin kappaleessa ”Total Gym” vieraileva laulaja, Sydän, sydän -yhtyeen Tuomas Skopa äänitti omat lauluosuutensa moniraitanauhurille kotistudiossaan. Lauluraidat siirrettiin yksitellen miksausta varten tietokoneelle, ja kappaleen alussa kuultava naksahdus on alun perin näiden raitojen synkronointimerkki joka jätettiin levylle.

Kansikuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumin kansikuvan ja sisäkannen kuvat on kuvannut Kati Vihermäki. Kannen suunnittelusta ja taitosta vastasivat Mikko Lohenoja ja Lassi Jokinen. Albumin kansikuva oli kuvaussession ensimmäinen otos, jonka valokuvaaja otti varoittamatta vain kuvan valotuksen tarkistusta varten.

Julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Singlet ja musiikkivideot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumilta julkaistiin kolme singleä The Introduction/Place to Give (2004), Tear Me Down Tonight (2005) ja My Everything (2006), joista kahdesta jälkimmäisestä on tehty myös musiikkivideot. My Everything sijoittui julkaisuviikollaan toukokuussa 2006 Suomen virallisen singlelistan sijalle 11.[1]

Levyn painokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumista on otettu kaksi painosta, joista rajoitetusti ensimmäiset 1000 kappaletta on painettu kiiltäväksi lakatulle pahvikotelolle ja loppupainos mattapintaiselle pahvikotelolle. Muuten kansi ja levyn sisältö ovat painoksissa samat. Maaliskuun ja huhtikuun 2011 ajan yhtyeen kotisivujen kautta oli myös myynnissä rajoitettu painos, jossa oli albumin lisäksi mukana muun muassa kuvakirja.

Albumin vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Colorgun sai julkaisunsa jälkeen positiivisen vastaanoton, sillä yhtye oli tehnyt ruohonjuuritason pohjatyötä viiden vuoden ja yli sadan keikan edestä, ja yhtyeen esikoisalbumia oltiin odotettu pitkään. Albumi sai kiitosta omaleimaisesta ja valmiin kuuloisesta kansainvälisestikin vertailukelpoisesta soundistaan.

Helsingin Sanomien musiikkitoimittaja Ilkka Mattila antoi albumille täydet viisi tähteä ja kirjoitti levyn olevan ”samanaikaisesti moderni ja perinteinen, rosoinen ja viimeistelty. Monesta muusta ensilevyttäjästä ja kokeneemmastakin yhtyeestä poiketen Superchrist ei tunnu tuhlaavan aikaansa oman äänen etsimiseen ja hätäisesti muilta lainattujen vaikutteiden piilotteluun”[2] Lehti nosti albumin myös vuoden tärkeimpien julkaisujen joukkoon.

Soundi-lehden Pekka Laine kirjoitti, että ”yhtyeen taide on samanaikaisesti sekä kurinalaista että kahjoa. Se jyrää mutta herkästi. Superchrist tekee vakavasti otettavaa musiikkia, mutta kuten mukaan lykätyt elektrospedeilyt todistavat, se ei ota itseään liian vakavasti.”[3]

Noise.fi -sivuston Risto Mikkonen kirjoitti, että ”soundi on tuore, mutta muotivirtauksista vapaa – rosoinen mutta lämmin. Aivan klassikkosarjaan en Colorgunia uskalla nostaa, mutta onpahan se nyt kuitenkin julkaisuvuotensa selkeää parhaimmistoa, ulkomaanelävät mukaanlukien.”[4]

Albumin julkaisukiertue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Superchrist teki albumin julkaisun jälkeen päivälleen vuoden mittaisen Suomen kiertueen, joka kattoi yhdeksän kaupunkia ja 40 esiintymistä.

Colorgun-kiertueen taltioinnit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Colorgun-kiertueen alkupään Tavastia-klubin keikalta 5. tammikuuta 2006 on julkaistu myös monikamerakuvalla tallennettu kokopitkä livetaltiointi BEHOLD! Superchrist Live Explosion (2006). Siitä julkaistiin lyhennetty versio My Everything -singlen CD-ROM -raitana.

Colorgun-kiertueen päivämäärät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Colorgun-kiertueen esiintymiset syksyllä 2005 ja kevättalvella 2006

Esiintymiset osana Riemufestivaali 2006 -kiertuetta

  • 13.4.2006 Kuudes linja, Helsinki
  • 14.4.2006 S-osis, Turku
  • 15.4.2006 Nuku-keskus, Oulu

Colorgun-kiertueen esiintymiset loppukeväällä, kesällä ja syksyllä 2006

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]