Coelurosauravus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Coelurosauravus
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Matelijat Reptilia
Alaluokka: Diapsidit Diapsida
Heimo: Coelurosauravidae
Suku: Coelurosauravus
Piveteau, 1926[1]
Lajit[1]
  • Coelurosauravus elivensis
  • Coelurosauravus jaekeli
Katso myös

  Coelurosauravus Wikispeciesissä
  Coelurosauravus Commonsissa

Coelurosauravus (”onttoluinen liskolintu”) oli permikaudella puissa elänyt matelija. Se oli yksi ensimmäisistä liitävistä selkärankaisista.

Ulkonäkö ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Coelurosauravuksella oli selässä pitkiä luusauvoja, joiden väliset ihopoimut toimivat siipinä. Pieni ja kevyt kallo auttoi Coelurosauravusta pysymään kauan ilmassa. Liitäessään se piti eturaajansa ojennettuina ja käytti häntäänsä peräsimenä. Se saattoi myös levittää siipensä nostaekseen lämpötilaansa kun se otti aurinkoa puiden rungoilla. Sen taipuisat kynnelliset sormet auttoivat sitä pysymään kiinni puissa. Coelurosauravusten uskotaan saalistaneen ja levänneen parvissa. Toisin kuin myöhemmin elänyt Kuehneosaurus, Coelurosauravus pystyi laskostamaan siipensä levätessään. Niiden ravintoa olivat suuret hyönteiset, joita ne murskasivat terävillä hampaillaan. Coelurosauravuksen pituus oli 30–40 cm ja siipien kärkiväli noin 30 cm.

Löydöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäiset Coelurosauravuksen jänteet löysi eräs kuparikaivostyömies Englannista vuonna 1910. Tämän jälkeen on löytynyt lisää näytteitä Englannista, Madagaskarilta ja 1980-luvun loppupuolella Itä-Saksasta Kupershieferin muodostumasta.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Veronica Ross: ”Ennen dinosauruksia”, Dinosaurukset : historian hurjimmat pedot, s. 18-19. Suomentanut Pirjo Aho. Helsinki: Minerva, 2011. ISBN 978-952-492-450-4.
  1. a b †Coelurosauravus Piveteau 1926 (diapsid) (Arkistoitu – Internet Archive) Fossilworks - Gateway to the Paleobiology Database.