Clostridium tetani

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Clostridium tetani
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Bakteerit Bacteria
Kunta: Bakteerit Eubacteria
Pääjakso: Firmicutes
Luokka: Clostridia
Lahko: Clostridiales
Heimo: Clostridiaceae
Suku: Klostridit Clostridium
Laji: tetani
Kaksiosainen nimi

Clostridium tetani
Flügge, 1886

Katso myös

  Clostridium tetani Wikispeciesissä
  Clostridium tetani Commonsissa

Clostridium tetani eli jäykkäkouristusbakteeri on gram-positiivinen anaerobinen sauvabakteeri, joka pystyy muodostamaan itiöitä. Clostridium tetani saattaa värjäytyä kudosnäytteistä huonosti. Clostridium tetani voi aiheuttaa hengenvaarallisen taudin, jonka tärkeimpiin oireisiin kuuluvat päänsärky, lihasten jäykkyys ja lihaskouristukset. Jäykkäkouristusbakteeri elää etenkin mullassa ja ihminen voi saada tartunnan multaisista haavoista tai likaisista esineistä. Itse tautia eivät aiheuta bakteerit, vaan näiden muodostamat myrkyt eli plasmidivälitteinen tetanospasmiini eli tetanustoksiini ja tetanolysiini. Myrkyt kulkeutuvat veren mukana hermostoon, ja aiheuttavat lihaskouristuksia. Kehittyneissä maissa jäykkäkouristus on nykyään rokotusten ansiosta hyvin harvinainen.

Sairauden itämisaika vaihtelee suuresti, mutta taudinkuva on yleensä sitä rajumpi, mitä nopeammin oireet ilmenevät haavan saamisen jälkeen. Jäykkäkouristus ei tartu ihmisestä toiseen. Se ei myöskään jätä varmaa immuniteettia.

Jäykkäkouristuksen ensimmäinen oire on usein vaikeus avata suuta. Tästä johtuu sairauden englanninkielinen nimi lockjaw ("lukkoleuka"). Vähitellen jäykkyys leviää niskaan, selkään ja selkälihaksiin. Kasvoille ilmestyy kouristusten aiheuttama irvistys (sardoninen nauru). Kouristuksia aiheuttavat monet pienetkin ärsykkeet kuten kosketus, ääni ja valo. Pahimmissa tapauksissa lihaskouristukset vaikeuttavat hengitystä, mikä voi johtaa kuolemaan. Toisaalta jäykkäkouristus voi esiintyä myös niin lievänä, että jopa diagnoosin tekeminen on vaikeata.

Jäykkäkouristusta hoidetaan immunoglobuliinilla eli vasta-aineella. Samalla hoidetaan potilaan haavat, jotka mahdollisesti ovat olleet kosketuksissa maan kanssa. Taudin ehkäisyyn on käytettävissä tehokas rokote.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]