Clemens Wilmenrod

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Clemens Wilmenrod (oik. Karl Clemens Hahn, 24. heinäkuuta 190612. huhtikuuta 1967) oli saksalainen tv-kokki. Hänen pseudonyyminsä juontui hänen kotikunnastaan Willmenrodista, Westerwaldissa. Clemens Wilmenrodin uskotaan keksineen Toast Hawaii-leivän täytettynä mansikalla, popularisoineen jouluna syötävän rumtopf-jälkiruuan etelä- ja länsi-Saksassa ja tuoneen kalkkunan joulupöytään.

Wilmenrod näytteli ruokaohjelmassaan Clemens Wilmenrod bittet zu Tisch vuodesta 1953 vuoteen 1964 saksalaisella WDR-kanavalla. Ohjelmassa häntä avusti vaimonsa Erika ja katsojat saivat lähettää ohjelmaan omia luovia reseptejään. Wilmenrod käytti aina ohjelmassa tavaramerkkiään, essua, jossa oli karikatyyri Mirko Szewcukista.

Ruokalajit ohjelmassa oli pantu esille vaatimattomuudella, joka oli tyypillistä sodan jälkeen. Wilmenrod ei hävennyt tölkitettyjä vihanneksia, pikakastikkeita tai edes ketsuppia. Vaikkei tätä nykyään voikkaan verrata kulinarismiseen taiteeseen, hänen vaikutustaan sodanjälkeisen Saksan sukupolveen ei kuulu aliarvioida. Hänen ohjelmansa ja keittokirjansa olivat jymymenestyksiä, esimerkiksi kun hän käytti reseptiä jossa käytettiin turskaa, turska oli loppuunmyytyä parin viikon ajan.

Kun eräs katsoja väitti ettei Wilmerod ollut keksinyt mansikkatäytettä itse, hän laittoi kokkiveitsen rintaansa vasten ja vannoi tappavansa itsensä, jos joku, joka oli jo ennen maistanut mansikkatäytettä, soittaisi. Wilmenrod teki itsemurhan vuonna 1967 kuultuaan olevansa parantumattomasti sairas.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]