Clemens Brentano

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Clemens Brentano

Clemens Brentano (s. 9. syyskuuta 1778, Ehrenbreitstein (nyk. Koblenz); k. 28. heinäkuuta 1842, Aschaffenburg) oli saksalainen romantiikan ajan kirjailija.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brentanon isä oli pohjoisitalialainen kauppias ja äiti nuoren Goethen ihailema Maximiliane von La Roche. Brentano kasvoi Frankfurtissa ja Koblenzissa. Epäonnistuttuaan kauppiaskoulutuksessa hän opiskeli Hallessa kaivostieteitä ja Jenassa lääketiedettä, mutta kirjallisten taipumusten toteuttaminen kävi hänelle aina vain tärkeämmäksi. Jenassa Brentano tutustui Weimarin klassismin (Christoph Martin Wieland, Johann Gottfried von Herder, Johann Wolfgang von Goethe) ja varhaisromantiikan (Friedrich Schlegel, Johann Gottlieb Fichte und Ludwig Tieck) edustajiin.

Vuonna 1801 opiskellessaan filosofiaa Göttingenissä Brentano tutustui Achim von Arnimiin, josta tuli pian hänen läheinen ystävänsä. Seuraavana vuonna ystävykset lähtivät yhdessä retkelle Reinille. Retken aikana he keräsivät saksalaisia kansanlauluja.

Brentano meni vuonna 1804 naimisiin Sophie Mereaun kanssa ja muutti Heidelbergiin, jossa hän julkaisi Arnimin kanssa lehteä Zeitung für Einsiedler sekä kansanlaulukokoelman Des Knaben Wunderhorn. Hänen vaimonsa kuoli vuonna 1806 kolmannen epäonnistuneen synnytyksen jälkeen. Muutamaa kuukautta myöhemmin Brentano meni uudelleen naimisiin, mutta ei luopunut vaeltajaelämästään. Hän matkusteli paljon ja vietti myös paljon aikaa Berliinissä. Toinen avioliitto päättyi vuonna 1814 eroon.

Vaikeasta masennuksesta kärsivä Brentano kääntyi vuonna 1817 kristilliseen mystiikkaan. Hän teki koko elämäänsä koskevan ripittäytymisen ja luopui maallisesta runoudesta. Hänen työnsä käsittelivät tästä lähtien kristillisiä aiheita, esimerkiksi nunna Anna Katharina Emmerickin näkyjä.

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomenkielisenä käännöksenä Brentanolta on julkaistu Kunnon Kasper ja kaunis Anni (alkuteos Geschichte vom braven Kasperl und dem schönen Annerl), suom. ja johdannolla varustanut O. A. Kallio. Hämeenlinna: Karisto, 1919.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Clemens Brentano.