Clarks

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Clarks, Leeds.

C. and J. Clark Ltd, paremmin tunnettu nimellä Clarks, on brittiläinen korkealaatuisten kalliimman hintaluokan jalkineiden valmistaja. Yhtiön päämaja on Streetin kylässä Somersetissä.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1830 Cyrys Clark ja hänen veljensä James valmistivat ensimmäiset lampaannahkatossut Streetissä, Englannissa. Tuotanto kasvoi nopeasti vuonna 1856 hankittujen Singer-ompelukoneiden myötä. William Clark kehitti jalan luonnollista muotoa myötäilevän Hygienic Linen, josta tuli menestys.

1900-luvun alusta 1940-luvulle kehitettiin uusia tekniikoita ja materiaaleja, joilla pyrittiin saamaan kaikki irti massatuotannosta. Tärkeä merkkipaalu oli myös naisten jalkineiden kehittäminen naisten kapeiden nilkkojen mukaisiksi. Tällöin yhtiön johdossa toimi Alice Clark ja John Roger.

Toisen maailmansodan jälkeen yhtiön kasvu jatkui entisestään sen päästessä maailmanmarkkinoille. 1950-luvun alussa Nathan Clark kehitti Desert Boots -erämaanilkkurit, joista tuli myyntimenestys. 1960-luvulla Lance Clark suunnitteli kuuluisan Wallabee-mallin, yksinkertaiset mokkasiinit, joista muodostui todellinen klassikko.

Nykyään Clarks on maailmanlaajuinen yhtiö, se valmistaa 41 miljoonaa paria kenkiä vuodessa, työllistää 12 732 työntekijää, ja jonka vuosien 2004/2005 liikevaihto oli 955 miljoonaa puntaa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]