Circus Maximus (teatteri)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee teatteriryhmää. Muita merkityksiä on täsmennyssivulla.

Circus Maximus on vuonna 1997 perustettu suomalainen ammattiteatteriryhmä. Ryhmä on vapaamuotoinen, eikä sillä ole varsinaista taiteellista johtajaa. Myöskään vakinaista tilaa ei ole, vaan ryhmä esiintyy vaihtelevissa, produktion mukaan vaihtuvissa tiloissa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Circus Maximus sai virallisesti alkunsa keväällä 1997 Tampereella. Perustajanelikko Mikko Kanninen, Elisa Piispanen, Pinja Flinck ja Lorenz Backman olivat silloisia Tampereen yliopiston näyttelijäntyön laitoksen opiskelijoita. Alusta asti mukana olivat myös lavastaja Jyrki Pylväs, äänisuunnittelija Jussi Saivo sekä valosuunnittelija Samuli Hytönen. Ryhmä oli jo aiemmin puuhaillut yhdessä pienimuotoisia juttuja, mutta oman teatterin perustaminen antoi mahdollisuuden manifestoitumiseen aivan uudella tasolla. Yhdistysmuoto puolestaan helpotti ennen kaikkea apurahaprosesseissa.

Maximuksen perustajajäsen näyttelijä-ohjaaja-tutkija Mikko Kanninen kuvailee, kuinka ryhmän tarkoitus oli edustaa ammattimaista taiteellista teatteria, jossa juttuja ajateltaisin länsimaisessa, vähintäänkin Euroopan kokoisessa kulttuurikontekstissa. “Emme olleet niinkään kiinnostuneita suomalaisen teatterin skenestä vaan seurasimme tuolloin enemmänkin mitä tapahtui esim. Espanjassa, Prahassa ja Saksassa”, Kanninen toteaa. Suuntautuminen suomalaisista tarinoista ja ihmiskohtaloista kohti laajempaa maantieteellistä ja kulttuurista elinalaa erotti Circus Maximuksen monista muista sen aikaisista suomalaisista teatteriryhmistä.

Ryhmä on esiintynyt esimerkiksi Teatteri Jurkassa, Helsingin Kaupunginteatterissa, Q-teatterissa ja Vaihtolavalla. Ryhmään kuuluvat muun muassa näyttelijät Lorenz Backman, Henry Hanikka ja Piitu Uski sekä ohjaajat Minna Harjuniemi, Mikko Kanninen, Tuomas Timonen ja Miko Jaakkola.

Esityksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä taiteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.