Cicero (lehti)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Cicero -lehden logo.

Cicero on saksalainen aikakauskirja, jonka aihepiirinä on politiikka. Lehti ilmestyy kerran kuussa Berliinissä, ja sitä julkaisee sveitsiläinen Ringier Publishing. Lehden päätoimittaja on Michael Naumann. Se on luokiteltu laatulehdeksi. Lehden levikki on 80 000.[1]

Lehden perustaneen toimittaja Wolfram Weimerin esikuvina olivat The New Yorker ja The Atlantic Monthly. Vaikka poliittiset lehdet eivät uutismakasiini Focuksen perustamisen jälkeen ole kestäneet Saksan aikakauslehtimarkkinoilla ja yritys TransAtlantikin perustamiseksi 1980-luvulla jo kerran epäonnistui, Ciceron levikki on tavoittanut 80 000 kappaleen rajan. Lehden nimi viittaa roomalaiseen kirjailijaan Marcus Tullius Ciceroon.

Lehden yleinen poliittinen linja on konservatiivinen, mihin sisältyy perinteinen talousliberalismi. Sananvuoron saavat usein ympäristöskeptikot ja "islamkriitikot". Lehden kirjoittajat ovat usein nimekkäitä vaikuttajia. Se käsittelee usein naisen asemaa ja provosoi keskustelua, kuten julkaistessaan unkarilaisen kirjailijan Péter Nádasin Berliinin Holocaust-muistomerkkiä koskevan arvostelun[1].

Lehden perustaja Wolfram Weimer työskenteli sen päätoimittajana tammikuun 2010 loppuun, minkä jälkeen päätoimittajajaksi tuli Zeitin toimittaja Michael Naumann. Weimer on siirtynyt 1. maaliskuuta alkaen Focus-lehden kehityspäälliköksi, ja syyskuussa 2010 hänestä tulee sen päätoimittaja.

Lehden toimitustilat joutuivat tarkastuksen kohteeksi vuonna 2005. Syynä oli lehdessä julkaistu artikkeli jordanialaisesta terroristista Abu Mus’ab al-Zarqawista. Artikkelissa oli siteerattu liittotasavallan poliisin luottamuksellista aineistoa. Saksan lehdistössä tapaus tunnetaan nimellä Cicero-Affäre.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Leena Becker, Saksalainen laatulehti uskoo analyyseihin, Helsingin sanomat 11.5.2010 sivu C 1

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]