Chorus

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee chorus-nimistä ääniefektiä. Sanan muista merkityksistä katso chorus (täsmennyssivu).
Chorus-efektipedaali.

Chorus-efekti on kahden soinniltaan samankaltaisen, mutta taajuudeltaan hieman erilaisen äänen tuottama ilmiö. Akustisessa musiikissa ilmiön voi kuulla esimerkiksi samaa säveltä soittavien instrumenttien soinnissa tai vaikkapa kuorolaulussa. Ilmiö perustuu siihen, että akustinen soitin tai ihmisääni ja niiden vire sekä esittäjän ilmaisu eivät ole tarkasti samanlaisia keskenään.

Sähköisessä musiikissa chorus-efekti on hyvin yleisesti käytetty tehokeino. Äänitys- ja miksausvaiheessa chorusta voidaan käyttää esimerkiksi raitojen tuplausäänitysten avulla tai erilaisilla chorus-signaaliprosessoreilla. Useimmissa chorus-tyyppisissä prosessoreissa efekti toteutetaan muuntamalla sävelkorkeutta alkuperäiseen signaaliin nähden ja summaamalla prosessoitu signaali alkuperäiseen. Yleensä prosessoidun signaalin korkeutta voidaan myös moduloida matalataajuusoskillaattorin avulla. Joissakin chorus-prosessoreissa signaaliin voidaan myös määritellä viivettä, jolloin tapahtuu vaihtelevia kampasuodinilmiöön perustuvia taajuuksien kumoutumisia. Tätä viivästettyä ja moduloitua chorus-efektin tyyppiä kutsutaan usein myös nimellä flanger, varsinkin alhaisilla modulaatiotaajuuksilla.

Syntetisaattoreiden oskillaattorien sointia voidaan rikastaa virittämällä kaksi tai useampi jänniteohjattu oskillaattori hieman erivireisiksi.

Esimerkkejä chorus-efektin käytöstä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pink Floyd - Us And Them (kitara)
  • The Police - Driven To Tears (kitara)
  • Duran Duran - Save The Prayer (basso, kahdesti äänitetty osuus miksattu yhteen)
  • Biréli Lagrène - All The Things You Are (kitara)
  • Gregoriaaninen laulumusiikki
Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.