Koordinaatit: 19.06°N, 98.31°W

Cholula

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Cholulan sijainti Meksikossa
Pyramidin entisöity alaosa, portaat
Pyramidi ja sen päälle rakennettu katolinen kirkko.

Cholula (nahuatliksi Cholōllān) oli muinaisessa Meksikossa sijainnut intiaanien rakentama kaupunki, jota asteekit pitivät pyhänä paikkana. Nykyisin se on osa Pueblan suurkaupunkialuetta. Siellä on suuri porraspyramidi ja lukuisia muita temppeleitä, joiden päälle espanjalaiset valloittajat rakensivat kirkkoja.[1]

Espanjalaisten saapuessa Cholulassa oli 30 000–50 000 asukasta[2] ja 365 temppeliä. Cholulan keskus on Zócalo.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cholulan alueella on asuttu jo tuhansia vuosia. Kiinteä kylä syntyi ehkä joskus vuoden 2000 eaa. tienoilla niin kuin monet muutkin Mesoamerikan kylät. Kaupunki alkoi kehittyä viimeistään 200 eaa.

Cholula kasvoi suureksi 600–700 jaa. Noin 750 jaa. kaupungin valtasi Olmeca-Xicalanca-heimo, ja kaupunki kasvoi nopeasti mutta jäi Caxcatlan varjoon. Vuonna 1292 kaupungin valtasivat tolteekit ja chichimeekit, ja vuonna 1359 läheinen kuningaskunta Huexotzingo valtasi sen. Asteekkiaikoina Cholula oli maan toiseksi suurin kaupunki ja pyhä keskus.

Cholula vältti ainakin osittain klassisen kauden lopulla tapahtuneen ryöstämisen ja polttamisen, joka kohtasi monia alueen kaupunkeja. Kun espanjalaiset konkistadorit saapuivat vuonna 1519 Cholulaan Hernán Cortésin johtamina, he surmasivat 3 000 intiaania, ryöstivät kaupungin temppelit ja polttivat sen.[1]

Pyramidi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cholula tunnetaan nykyisellä Zona Arquelogicalla sijaitsevasta pyramidistaan. Se on rakennettu useita kertoja, ja se on hautautunut tulivuorenpurkauksessa. Pyramidi on noin 66 metriä korkea, sen pohjan ala on noin 450 × 450 metriä, ja sen tilavuus on noin 4,45 miljoonaa kuutiometriä. Se oli suurin esikolumbiaaninen pyramidi ja Guinnessin ennätysten kirjan mukaan suurin rakennettu historiallinen monumentti. Nykyisin pyramidi on pääosin maa-ainesten peitossa. Pyramidin sisällä on useita kilometrejä käytäviä, joiden avulla on selvitetty pyramidin rakennetta. Osa tunneleista on avoimena yleisölle. Pyramidin päällä on Santuario de Nuestra Señora de Los Remedios -kirkko.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Cholula Sacred Land. Viitattu 9.2.2024.
  2. Savanah Nicole Burns: The Cholula Massacre Historica Mexico. Viitattu 9.2.2024.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]