Chibi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Chibien tunnetilat ovat usein liioiteltuja

Chibi (jap. 禿び, pieni, pikkuruinen, kääpiömäinen) on eräs Super deformed -manga- ja animepiirrostyylin muoto, jossa vartalon mittasuhteet ovat samat kuin pienten lasten tai lähellä sitä (pää kattaa suuren osan vartalon pituudesta). Termi viittaa usein chibi-tyylillä piirrettyyn hahmoon.[1]

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chibi-hahmo on useimmiten vain eri mittasuhteiden mukaan piirretty versio "oikeasta" hahmosta. Ulkonäöstä huolimatta chibiversio on kuitenkin sama hahmo. Chibi-versiota voidaan käyttää esimerkiksi korostamaan hahmon lapsellista tai lapsenomaista käyttäytymistä humoristisessa kohtauksessa.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chibin ulkonäkö on pelkistetty ja lapsenomainen. Mittasuhteet ja vartalon muoto vaihtelevat, mutta pyrkivät yleensä lapsenomaiseen tai vauvamaiseen vaikutelmaan. Äärimmäisenä tyylikeinona on tehdä vartalosta hernepussimainen. Silmät ovat usein suuret, suu pieni. Nenä on hyvin pieni tai jopa jätetään piirtämättä. Myös esimerkiksi vaatetuksen yksityiskohtia yksinkertaistetaan tai jätetään pois. Chibiversio voi olla toisinaan myös hillitympi.

Videopeleissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chibi-mittasuhteilla piirrettyjä hahmoja ja sprite-grafiikkaa on käytetty runsaasti myös videopeleissä, usein taustalla ovat tekniset rajoitukset. Laitteiden alhaisten resoluutioiden vuoksi realistisilla mittasuhteilla piirretyt hahmot menettävät käytännössä kaikki kasvojen yksityiskohdat. Piirtämällä hahmot chibi-tyyliin päähän ja kasvoihin voidaan käyttää enemmän pikseleitä ja antaa hahmoille enemmän persoonallisuutta. Tämä johti usein siihen, että pelien kansitaiteessa ja itse pelissä nähdyt hahmot erosivat toisistaan huomattavan paljon. Lisäksi ero nousi entistäkin suuremmaksi, kun lokalisointia tehdessä japanilaisten pelikansien manga-tyyliset hahmot korvattiin lännessä realistisemman näköisillä hahmoilla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Animetion's Glossary Animetion. Viitattu 7.8.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]