Chetumal

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Chetumalin sijainti

Chetumal on kaupunki Jukatanin niemimaan itärannikolla Meksikossa. Se onQuintana Roon osavaltion pääkaupunki ja Othón P. Blancon kunnan hallinnollinen pääkaupunki. Vuonna 2005 kaupungin asukasluku oli 136 825.

Chetumal sijaitsee Chetumalin lahden länsipuolella lähellä Rio Hondo -joen suuta. Chetumal on alueella merkittävä satamakaupunki ja se toimii Meksikon tärkeimpänä kauppapaikkana naapurivaltion Belizen kanssa. Sijaintinsa vuoksi kaupunki on altis trooppisille hirmumyrskyille. Hurrikaanit Janet ja Dean, molemmat viidennen luokan hirmumyrskyjä, tulivat maihin lähellä Chetumalia (vuosina 1955 ja 2007).[1]

Esikolumbiaanisella ajalla maya-kaupunki nimeltä Chactemal hallitsi nykyisen Quintana Roon eteläistä osaa ja Belizen koillisosaa. Tämän kaupungin oletetaan sijainneen Rio Hondon toisella puolella nykyisen Belizen alueella eikä samalla paikalla kuin nykyinen Chetumal.

Nyky-Chetumal perustettiin meksikolaisena satamakaupunkina vuonna 1898 nimellä Payo Obispo. Nimi muutettiin virallisesti Chetumaliksi vuonna 1936.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Reuters Canada: Dean pummels Mexican resorts [vanhentunut linkki]