Chesapeakenlahden silta-tunneli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo siltojen ja tunnelien yhdistelmästä Virginiassa. Pohjoisempana Marylandissa on Chesapeakenlahden silta.
Chesapeakenlahden silta-tunneli
Tunnelin sisäänkäynti ja kääntymispaikka.
Tunnelin sisäänkäynti ja kääntymispaikka.
Ajokaistoja neljä autokaistaa silloilla
kaksi autokaistaa tunneleissa
Ylittää Chesapeakenlahti
Sijainti Virginia Beach ja Cape Charles, Virginia, Yhdysvallat
Ylläpitäjä Chesapeake Bay Bridge and Tunnel Commission
Siltatyyppi riippuansassilta, yksionkaloinen tunneli
Pituus koko yhteys 28 300 m
Avattu liikenteelle

15 huhtikuu 1964 (pohjoiseen)

19 huhtikuu 1999 (etelään)
Tullimaksu 12,0 USD / auto
Koordinaatit 37.029966°N, 76.085815°W
Lisää silta-artikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Chesapeakenlahden silta-tunneli (The Chesapeake Bay Bridge-Tunnel, CBBT) on Yhdysvaltojen itärannikolla Virginiassa sijaitseva 28,3 kilometriä pitkä siltoja ja tunneleita sisältävä tieyhteys. Se kulkee Chesapeakenlahden suun poikki yhdistäen Delmarvan niemimaahan kuuluvan Virginian Eastern Shoren ja Virginia Beachin ja Hampton Roadsin metropolialueen. Valmistuessaan vuonna 1964 se korvasi 1930-luvulla alkaneen lauttaliikenteen South Hampton Roadsin ja Virginian niemimaan välillä.

Silta-tunneliin kuului alun perin 19 kilometriä renkkusiltaa, kaksi 1,6 kilometriä pitkää tunnelia, neljä tekosaarta, kaksi korkeaa siltaa, noin 3,2 kilometriä pengertietä ja 8,9 kilometriä lähestymistietä.

Chesapeakenlahden silta-tunneli on ylitetty yli 100 miljoonaa kertaa.[1] Sen kautta kulkee U.S. Route 13, Virginian Eastern Shoren tärkein pohjois-eteläsuuntainen tie. Osana itärannikon rantatietä se on ainoa suora yhteys Virginian Eastern Shoren ja eteläisen Hampton Roadsin välillä sekä vaihtoehtoinen reitti koillisesta Norfolkiin ja Etelä- ja Pohjois-Carolinaan. Siltatunneli säästää Virginia Beachista tai Norfolkista Delawaren laakson pohjois- tai itäpuolelle matkustettaessa matkasta 153 kilometriä ja ajasta noin puolitoista tuntia. Lisäksi sitä pitkin kulkemalla välttyy Baltimoren-Washingtonin metropolialueen ruuhkilta. Kahdentoista dollarin siltamaksu korvautuu osittain, koska reitti välttää joitakin tiemaksuja Marylandissa ja Delawaressa I-95-tiellä.

Chesapeakenlahden silta-tunneli rahoitettiin siltamaksutuottovelkakirjoilla ja avattiin 15. huhtikuuta 1964.[2] Sen viralliseksi nimeksi annettiin ”Lucius J. Kellam Jr:in silta-tunneli” elokuussa 1987 yhteyden hyväksi pitkään työskennelleen poliitikon mukaan. Se tunnetaan kuitenkin parhaiten Chesapeakenlahden silta-tunnelina.

Vuosina 1995–1999 väylän siltaosuudet levennettiin nelikaistaisiksi, mikä tuli maksamaan liki 200 miljoonaa dollaria. Tunneleiden laajentamista on ehdotettu.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Chesapeake Bay Bridge-Tunnel History Chesapeake Bay Bridge-Tunnel Commission. Arkistoitu 17.11.2015. Viitattu 21. toukokuu 2009.
  2. Chesapeake Bay Bridge-Tunnel Facts Chesapeake Bay Bridge and Tunnel Commission. Arkistoitu 28.4.2015. Viitattu 23. marraskuu 2006.