Cheder

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Cheder

Cheder (hepreaksi ‏חדר‎, huone) on koulu, jossa opetetaan juutalaisuuden ja heprean kielen alkeita.

Chederit olivat yleisiä Euroopassa aina 1800-luvun lopulle. Oppitunnit pidettiin opettajan kotona ja opettajat saivat palkkaa juutalaisyhteisöltä tai oppilaiden vanhemmilta. Tavallisesti vain pojat osallistuivat oppitunneille. Äidit vastasivat tyttöjen opetuksesta kotioloissa. Eri-ikäisiä poikia koulutettiin samassa luokassa.

Pojat aloittivat koulun noin 5 vuoden iässä ja opittuaan Heprealaisen kirjaimiston ja opittuaan lukemaan hepreaa he alkoivat opiskella Tooraa. Chederien pääasialliset opetusmenetelmät olivat aäneenluku ja ulkoaopettetlu. 13–14 vuoden iässä poikien koulutus Chederissä loppui ja vietettiin bar mitzvahia.

Niiden jotka halusivat ryhtyä rabbiksi tai soferiksi, oli jatkettava opintoja yeshivotissa (Talmud yliopisto). Tunnettuimmat Eurooppalaiset yeshivothit sijaitsivat Wormsissa, Fürthissä ja Prahassa. Useiden juutalaisten paettua itä-Eurooppaan paetakseen ristiretkiin liittyneitä keskiaikaisia pogromeja ja samalla Eurooppalainen juutalainen älymystö muutti idemmäksi.

1700-luvun lopulla cheder-järjestelmästä tuli juutalaisortodoksien ja haskala-liikkeen kritiikin kohde.

Ortodoksien kritiikki kohdistui opettajiin, joiden he katsoivat olevan epäpäteviä. Tuolloin cheder-opettajille maksettiin vain vähän ja heidän oli työskenneltävä myös muissa ammateissa, kuten teurastajina, laulajina tai jopa haudankaivajina ansaitakseen elantonsa. Opettajat päästivät oppilaat liian helpolla, koska he saivat enemmän rahaa vaativammista oppitunneista.

Haskala-liike oli valistuksen ajan liike ja se kritisoi cheder-järjestelmää kokonaisuudessaan sanoen sen estävän juutalaisten integroitumista osaksi muuta yhteiskuntaa. He ehdottivat lisäoppitunteja maallisemmista aiheista, kuten maantiedosta ja opetusmaassa käytetystä kielestä. Ideat otettiin käyttöön 1700-luvun lopulla Saksassa, jossa perustettiin reformi-kouluja. Tämä yhdessä yleisen oppivelvollisuuden käyttöönoton myötä johti cheder-järjestelmän häviämiseen.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja vieraskielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Cheder
Tämä uskontoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.