Charles III (Bourbon)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Charles III
Henkilötiedot
Syntynyt17. helmikuuta 1490
Montpensier, Ranskan kuningaskunta
Kuollut6. toukokuuta 1527 (37 vuotta)
Rooma, Kirkkovaltio
Sotilashenkilö
Palvelusmaa(t) Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan lippu Pyhä saksalais-roomalainen keisarikunta
Taistelut ja sodat italialaissodat
Sotilasarvo konnetaabeli
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

Charles III (Bourbonin Kaarle III eli Charles de Bourbon; 17. helmikuuta 1490 Montpensier6. toukokuuta 1527 Rooma) oli ranskalainen Bourbon-sukuun kuulunut konnetaabeli eli valtakunnanmarsalkka. Italialaissodissa hän johti keisari Kaarle V:n joukkoja paavia vastaan ja vei vuonna 1527 joukkonsa Rooman ryöstöön, jonka alkuvaiheessa hän sai itse surmansa.[1]

Bernard Gaillot, Charles III, 1835.

Bourbon-suku ei vielä 1500-luvun alussa noussut Ranskan kuningassuvuksi. Charles menestyi upseerinurallaan ja sai konnetaabelin arvon vuonna 1515. Ranskalla oli useita vihollisia, ja vuonna 1521 Englanti liittoutui keisarin kanssa sitä vastaan. Osapuolet taistelivat erityisesti Italian herruudesta. Pavian taistelussa Ranskan kuningas Frans I jäi vihollisten vangiksi ja joutui tekemään paljon myönnytyksiä vapaaksi päästäkseen. Tällöin Charles vaihtoi puolta ja liittyi keisarillisiin joukkoihin.[1] Tämä katsottiin Ranskassa maanpetokseksi, ja Charlesin sukuhaara menetti aatelisarvonsa.

Charles johti keväällä 1527 keisarilliset joukot Rooman edustalle. Hänen armeijansa koostui suurelta osin saksalaisen jalkaväen palkkasotureista (Landsknecht), jotka olivat paavinvastaisia myös kotimaansa katolisuuden vastaisen kiihotuksen takia. Charles päätti tehdä rynnäkön kaupunkiin pitkäaikaisen piirityksen sijasta. Paavia puolustamaan tulleet ranskalaiset joukot myöhästyivät, ja Rooma joutui keisarin joukkojen armoille. Kaupungin puolustuksen murruttua joukot riehaantuivat ja tuhosivat kaupunkia.[1] Charles oli kuitenkin kaatunut jo kaupungin valtauksen aikana, ja yhtenä ryöstelyn syynä on pidetty sitä, ettei valloittajilla ollut johtajaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Kjersgaard, Erik; Dahlerup, Troels: Otavan suuri maailmanhistoria. Osa 9., s. 237, 243–249. Suomentanut Eskelinen, Heikki. Helsinki: Otava, 1984. ISBN 951-1-08056-3.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]