Cephalotus follicularis

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Cephalotaceae)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Cephalotus follicularis
Uhanalaisuusluokitus

Vaarantunut [1]

Vaarantunut

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Oxalidales
Heimo: Cephalotaceae
Dumort.
Suku: Cephalotus
Labill.
Laji: follicularis
Kaksiosainen nimi

Cephalotus follicularis
Labill.

Katso myös

  Cephalotus follicularis Wikispeciesissä
  Cephalotus follicularis Commonsissa

Cephalotus follicularis on Lounais-Australiassa kasvava kasvilaji. Se on ainoa laji heimossa Cephalotaceae ja suvussa Cephalotus.

Cephalotus follicularis elää happamassa ja suhteellisen ravinteettomassa maastossa. Kasvi on lihansyöjäkasvi, ja se on kehittänyt keinon pyydystää pieniä hyönteisiä pysyäkseen hengissä. Cephalotus-suvun kasvit ovat eräitä suosituimpia kasvatettavia lihansyöjäkasveja, mutta Suomessa niitä ei juurikaan ole saatavissa.

Cephalotus follicularis -kasveja kasvamassa rinteessä.

Ulkonäkö ja kasvatus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cephalotus follicularis kasvattaa maan tasoon pienen lehtiruusukkeen, jonka lehtien päissä on pienet kannut. Ne ovat yleensä varsin pieniä, mutta auringossa kauniin värisiä. Varjossa kannut kasvavat isoiksi. Kannut ovat muutaman sentin korkuisia.

Cephalotus follicularis on hidaskasvuinen laji. Se kasvaa vuodessa vajaat pari senttiä eli kasvin kasvaminen siemenestä täysikasvuiseksi kestää noin kolmisen vuotta. Kuten muutkin lihansyöjäkasvit, myös Cephalotus follicularis tarvitsee ehdottoman puhdasta ja luonnollista vettä eli käytännössä sadevesi on sille sopivinta.

Levinneisyys ja uhanalaisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lajia tavataan Lounais-Australian rannikolla, ja siitä tunnetaan muutamia kymmeniä esiintymiä. Cephalotus follicularis kasvaa soilla ja yksilömääräksi arvioidaan noin 4 000. Lajia uhkaavat muutokset vedenkulussa ja maankäytössä, laiton keräily ja elinympäristöjen tuhoutuminen. Cephalotus follicularis on luokiteltu vaarantuneeksi lajiksi.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Bourke, G., Cross, A., Nunn, R. & Kalfas, N.: Australian Pitcher Plant (Cephalotus follicularis) IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-2. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 24.6.2023. (englanniksi)