Cecilia af Forselles

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Maria Cecilia Margit af Forselles (s. 1954 Helsinki) toimi Kansalliskirjaston johtajana vuosina 2018–2022.[1][2]

Professori, ylikirjastonhoitaja Cecilia af Forselles siirtyi Kansalliskirjaston johtoon vuoden 2019 alussa Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran, SKS, kirjastonjohtajan tehtävästä. Hän toimi seuran kirjastonjohtajana vuosina 2005–2018. Sitä ennen af Forselles toimi eri tehtävissä Helsingin yliopistossa ja Suomen Kansalliskirjastossa. Uransa aikana hän on toimittanut ja julkaissut tieteellisiä teoksia sekä artikkeleita tieteellisissä kokoomateoksissa ja muita julkaisuja muun muassa kirja-, kulttuuri-, oppi- ja kartografian historian aloilla. Hän väitteli historiasta vuonna 2001 Helsingin yliopistossa.

Af Forsellesin viimeaikaiset tutkimukset ovat käsitelleet kirjallista kulttuuria ja aatevirtauksia, Kalevalan käännösten kulttuurihistoriaa, lukemiskulttuurin ja tiedeyhteisön muuttumista sekä suullisen kulttuurin ja luonnontieteiden nousua 1700-luvulla akateemisen kiinnostuksen kohteeksi. Af Forselles pitää nykyistä digitaalisten kirjastojen ja arkistojen kehitystä merkittävänä linjavetona. Tieteellisen tutkimuksen sisällössä näkyy selvästi, mitä digitoidaan, mitä tallennetaan pysyvästi, mitä julkaistaan elektronisena ja mitä on avoimesti käytössä verkossa.[3]

Af Forselles on ollut useiden kansainvälisten konferenssien ohjelmatoimikuntien jäsen. Hän on muun muassa Suomen Oppihistoriallisen Seuran puheenjohtaja ja Tieteellisten seurain valtuuskunnan (TSV) hallituksen jäsen (varapuheenjohtaja 2015–). Hänellä on ollut useita luottamustehtäviä tieteellisissä seuroissa, säätiöissä, kulttuuri-instituuteissa, museoissa ym. Hän toimi muun muassa useita vuosia Kansalliskirjaston johtokunnan, Erikoiskirjastojen neuvoston, Seurasaari säätiön johtokunnan sekä Tieteen päivien 2017 ohjelmatoimikunnan jäsenenä.

Af Forselles palkittiin vuonna 1997 Ruotsalais-suomalaisen kulttuurisäätiön kulttuuripalkinnolla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kansalliskirjasto: Kansalliskirjaston ylikirjastonhoitajaksi on valittu Cecilia af Forselles Kansalliskirjasto. 27.11.2018. Viitattu 5.12.2019.
  2. Kimmo Tuominen Kansalliskirjaston ylikirjastonhoitajaksi kansalliskirjasto.fi. 14.6.2022.
  3. Cecilia af Forselles - 375 Humanistia 375humanistia.helsinki.fi. Viitattu 10.1.2018.

Julkaisuja (Open Access)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]