Carlo Bergonzi

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Carlo Bergonzi (s. 13. heinäkuuta 1924) on italialainen tenori.

Bergonzi on esittänyt ja levyttänyt useita rooleja bel canto -tyylin oopperoissa sekä veristisissä teoksissa. Ennen kaikkea hänen nimensä kuitenkin yhdistetään Giuseppe Verdin tuotantoon. Hän on ollut mm. mukana herättämässä useita Verdin vähemmän tunnettuja oopperateoksia uudelleen henkiin.

Bergonzi syntyi Vidalenzossa, lähellä Parmaa. Hän teki 7. elokuuta 1947 debyyttinsä baritonina Giacomo Puccinin oopperan La bohème esityksessä. Hän siirtyi kuitenkin jo pian tenoriksi ja pääsi La Scalaan vuonna 1953. Bergonzin ensimmäinen esiintyminen Yhdysvalloissa tapahtui Lyric Opera of Chicagossa vuonna 1955. Hän esiintyi seuraavana vuonna New Yorkin Metropolitan-oopperassa. Covent Gardenissa hän debytoi 1962.

Bergonzi jatkoi 1970-luvulla esiintymistä merkittävissä oopperataloissa eri puolilla maailmaa. 1980-luvulla hän kuitenkin keskittyi enemmän pitämään resitaaleja. Hän esiintyi Metropolitan-oopperassa vuonna 1996 kapellimestari James Levinen juhlagaalassa: kapellimestari oli työskennellyt Metropolitanissa yhteensä 25 vuotta.

Bergonzi on nyt vetäytynyt laulajanuraltaan. Hän viettää suuren osan ajastaan Verdin oopperan mukaan nimetyssä I due Foscari -hotellissaan Bussetossa, jossa toimi myös Accademia Verdiana.

Tämä laulajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.