Capucine

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Capucine
Capucine vuonna 1962.
Capucine vuonna 1962.
Henkilötiedot
Koko nimi Germaine Lefebvre
Syntynyt6. tammikuuta 1928
Saint-Raphaël, Var, Ranska
Kuollut17. maaliskuuta 1990 (62 vuotta)
Lausanne, Sveitsi
Ammatti malli, näyttelijä
Näyttelijä
Merkittävät roolit Vaaleanpunainen pantteri -elokuvat
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie
Svensk Filmdatabas
Capucine elokuvassa Vaaleanpunainen pantteri (1963)

Capucine (oik. Germaine Lefebvre[1], 6. tammikuuta 1928 Saint-Raphaël, Ranska17. maaliskuuta 1990 Lausanne, Sveitsi) oli ranskalainen malli ja näyttelijä, joka tunnetaan parhaiten roolistaan Simone Clouseauna elokuvassa Vaaleanpunainen pantteri.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Capucinen ajoi 17-vuotiaana vaunuissa Pariisissa, jolloin mainoskuvaaja huomasi hänet. Hänestä tuli pian menestynyt vaatemalli. Hän työskenteli Christian Diorilla. Malliaikanaan hän otti uuden nimen Capucine (ranskaa koristekrassille). Tänä aikana hän tapasi tulevan näyttelijättären Audrey Hepburnin. Molemmat olivat malleina Ranskassa ja heistä tuli ystävät Capucinen elämän loppuun asti.

Capucine teki filmidebyyttinsä vuoden 1949 elokuvassa Rendez-vous de Juillet. Elokuvan kuvauksissa hän tapasi Pierre Trabaudin ja he menivät naimisiin seuraavana vuonna. Avioliitto kesti vain kuusi kuukautta eikä Capucine mennyt enää uudestaan naimisiin. Vuonna 1957 elokuvaohjaaja Charles K. Feldman löysi hänet mallintöistä New Yorkista. Feldman toi hänet Hollywoodiin oppimaan englantia ja näyttelemistä ohjaaja Gregory Ratoffin opastuksella. Hän solmi sopimuksen Columbia Picturesin kanssa ja teki ensimmäisen englanninkielisen roolinsa elokuvassa Rakkauden unelma (1960)[1]. Capucine teki vielä kuusi suurta elokuvaa ennen muuttoaan Sveitsiin. Hän jatkoi elokuvien tekoa Euroopassa.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Capucine tapasi näyttelijä William Holdenin 1960-luvun keskivaiheilla. Kumpikin oli pääosassa elokuvissa Leijona (1962) ja 7. aamunkoitto (1964).[1] Vaikka Holden oli naimisissa näyttelijätär Brenda Marshallin kanssa, hän ja Capucine aloittivat suhteen, joka kesti kaksi vuotta. He pysyivät ystävinä Holdenin kuolemaan asti vuonna 1981.

Capucine kärsi kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä koko elämänsä ja yritti itsemurhaa useita kertoja. Vuonna 1990 hän teki itsemurhan hyppäämällä kahdeksannesta kerroksesta[1] 62-vuotiaana Sveitsin Lausannessa.

Valikoitu filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Capucine, 57, Dies; French-Born Actress in Films of the 60’s The New York Times. 21.3.1990. The New York Times Company. Viitattu 2.3.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]