Cap Arcona

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Cap Arcona (1927).
Palava Cap Arcona.
Cap Arconan pienoismalli Neuengammessa.

Cap Arcona oli saksalainen valtameriristeilijä, joka liikennöi Hampurista Etelä-Amerikkaan. Cap Arcona upposi 3. toukokuuta 1945 ilmahyökkäyksen seurauksena vieden mukanaan arviolta 4 500 henkeä.[1]

Cap Arconan uppoaminen on eräs historian pahimmista laivaturmista. Se vaati esimerkiksi noin kolme kertaa enemmän kuolonuhreja kuin Titanicin uppoaminen.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

27 561-tonninen Cap Arcona laskettiin vesille vuonna 1927. Se oli aikanaan suurin Etelä-Amerikkaan liikennöinyt saksalaisalus. Vuonna 1940 se otettiin Kriegsmarinen käyttöön Itämerelle. Laiva esitti RMS Titanicia vuonna 1943 kuvatussa propagandaelokuvassa Titanic. Vuoden 1945 alussa se osallistui operaatio Hannibaliin, eli saksalaisten sotilaiden ja siviilien evakuoimiseen Pommerista läntiseen Saksaan etenevien venäläisjoukkojen tieltä. Operaation aikana Cap Arconalla kuljetettiin lähes 26 000 henkilöä.

Uppoaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen uppoamistaan Cap Arconaan oli lastattu Neuengammen ja eräiden muiden keskitysleirien vankeja. Lyypekinlahdella se joutui Britannian ilmavoimien Typhoon-koneiden hyökkäyksen kohteeksi. Hyökkäyksen seurauksena laiva syttyi palamaan ja upposi mukanaan noin 4 500 henkeä. Vain muutamat laivassa olleista keskitysleirivangeista selvisivät onnettomuudesta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]