Candace Parker

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Candace Parker heittämässä

Candace Nicole Parker (s. 19. huhtikuuta 1986 Saint Louis, Missouri) on yhdysvaltalainen koripalloilija. Hän edustaa WNBA-liigan Los Angeles Sparksia. Hän pelaa yleensä laitahyökkääjänä.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen ammattilaisuraa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen ammattilaisuraansa Parker pelasi Tennesseen yliopiston naisten koripallojoukkueessa Tennessee Lady Volunteersissa. Hän aloitti joukkueessa vuonna 2005 oltuaan edellisen kauden sivussa toipuessaan polvileikkauksista. Hän oli voittamassa Lady Volsin riveissä NCAA:n kaakkoisen konferenssin (Southeastern Conference) turnausmestaruutta vuonna 2006 ja kahta NCAA:n mestaruutta, vuosina 2007 ja 2008. Lady Volunteers voitti vuoden 2007 NCAA-loppuottelussa Rutgersin yliopiston joukkueen pistein 59–46 ja vuoden 2008 loppuottelussa Stanfordin yliopiston joukkueen pistein 64–48, ja Parker palkittiin molempina vuosina mestaruusturnauksen parhaana pelaajana. Hänet palkittiin myös Wade Trophylla vuonna 2007 ja Naismith Awardilla sekä John R. Wooden Awardilla vuosina 2007 ja 2008. Hän voitti mainitut palkinnot yliopistokoripallon vuoden naispelaajana.

Ennen yliopistouraansa Parker pelasi Naperville Central High Schoolin joukkueessa Napervillessa Illinois'ssa. Hän oli voittamassa kahta Illinois'n osavaltion mestaruutta, vuosina 2003 ja 2004. Parker palkittiin molempina vuosina USA Todayn ja Gatoraden vuoden parhaan naispuolisen high school -koripalloilijan palkinnoilla sekä Naismith Prep Player of the Year Awardilla.

WNBA-ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Los Angeles Sparks varasi Parkerin WNBA:n uusien pelaajien varaustilaisuuden ensimmäisen kierroksen ensimmäisenä varauksena huhtikuussa 2008. Parker aloitti ammattilaisuransa samana keväänä. Hän pelasi ensimmäisen WNBA:n runkosarjaottelunsa 17. toukokuuta, jolloin Sparks kohtasi Phoenix Mercuryn. Parker teki ottelussa, jonka Sparks voitti pistein 99–94, 34 pistettä ja on näin eniten pisteitä ensimmäisessä WNBA-ottelussaan tehnyt pelaaja. Edellinen ennätys, 25 pistettä, oli Cynthia Cooperin hallussa WNBA:n aloituskaudelta 1997.

Maajoukkue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Parker valittiin syksyllä 2006 edustamaan Yhdysvaltain maajoukkuetta koripallon naisten maailmanmestaruuskilpailuihin. Hän oli nuorin Yhdysvaltain naisten maajoukkueessa pelannut pelaaja sitten vuoden 1994. Yhdysvallat voitti turnauksessa pronssia. Vuonna 2007 hän oli voittamassa Amerikan mestaruusturnausta (FIBA Americas Championship for Women), jonka loppuottelussa Yhdysvallat kukisti Kuuban joukkueen pistein 101–71. Parker ja Tina Thompson olivat turnauksessa Yhdysvaltain joukkueen parhaat pistenaiset, kun molemmat tekivät viidessä ottelussa 69 pistettä.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Parkerin vanhemmat ovat Larry ja Sara Parker. Hänellä on kaksi veljeä, joista toinen, Anthony Parker, on ammattilaiskoripalloilija. Anthony Parker on pelannut ammattilaisurallaan Philadelphia 76ersin, Orlando Magicin ja Toronto Raptorsin riveissä NBA-liigassa sekä israelilaisjoukkue Maccabi Tel Avivissa ja italialaisjoukkue Pallacanestro Virtus Romassa.

Parker on kihloissa NBA-koripalloilija Shelden Williamsin kanssa. Williams on edustanut keväästä 2008 Sacramento Kingsiä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Candace Parker.