Viuhkalehdet

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Cabomba)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Viuhkalehdet
Hienoviuhkalehti (Cabomba aquatica)
Hienoviuhkalehti (Cabomba aquatica)
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Lahko: Nymphaeales
Heimo: Viuhkalehtikasvit Cabombaceae
Suku: Viuhkalehdet Cabomba
Aubl.
Katso myös

  Viuhkalehdet Wikispeciesissä
  Viuhkalehdet Commonsissa

Viuhkalehdet (Cabomba) on toinen viuhkalehtikasvien kahdesta suvusta. Ne ovat vedessä kasvavia ruohoja, joilla on juurakko ja kelluvia varsia. Viuhkamaiset, haaraiset lehdet muodostavat rennon varren ympärille kiehkuroita.

Joitakin viuhkalehtiä pidetään akvaariokasveina. Karkeaviuhkalehti Cabomba caroliniana on nopeakasvuinen ja helppohoitoinen.[1] Se on levinnyt ihmisen mukana alkuperäisiltä kasvupaikoiltaan Etelä-Amerikasta ja Pohjois-Amerikan eteläosista muualla Yhdysvaltoihin ja Australiaan, missä siitä on tullut rikkaruoho.[2] Myös jättiläisviuhkalehteä Cabomba aquatica ja punaviuhkalehteä Cabomba furcata tai Cabomba piauhyensis kasvatetaan akvaarioissa.[3]

Lajit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sukuun kuuluu kuusi lajia:[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Taka-alan kasvit Akvaario: Akvaariokasvit. Sannan & Tomin vedenalainen maailma. Arkistoitu 8.12.2007. Viitattu 8.3.2008.
  2. Cabomba (Cabomba caroliniana) weed management guide Australian Government. Arkistoitu 19.7.2008. Viitattu 8.3.2008. (englanniksi)
  3. Sarakontu, L.: Akvaariokasvien tieteelliset ja suomalaiset nimet. Järvi, J: Aquahoito. Arkistoitu 27.3.2008. Viitattu 8.3.2008.
  4. Govaerts, R. et al.: Cabomba Aubl. Plants of the World Online. 2021. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 22.2.2021. (englanniksi)
  5. Gutjahr, A.: ”Aloittelijan akvaario: akvaariokasveja”, Akvaario, s. 22. Suomentanut Syvänperä, Tuula. München, Saksa: Gummerus, 2012. ISBN 978-951-20-8837-9.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.