Club Deportivo Guadalajara

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta CD Guadalajara)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo meksikolaisesta jalkapalloseurasta. CD Guadalajara on myös espanjalainen jalkapalloseura.
Chivas de Guadalajara
Koko nimi Club Deportivo Guadalajara
Perustettu 1906
Kenttä Jalisco
– kapasiteetti 45000
Puheenjohtaja Meksiko Jorge Vergara
Päävalmentaja Alankomaat John van't Schip

Club Deportivo Guadalajara on vuonna 1906 perustettu meksikolainen jalkapalloseura Guadalajarasta. Seura tunnetaan yleisesti myös nimellä Chivas ja se on Meksikon suosituin seura. Guadalajara pelaa Meksikon pääsarjassa, jonka se on voittanut 11 kertaa. Viimeisin mestaruus on vuodelta 2006.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuran perusti vuonna 1906 belgialainen kauppias Edgar Everaert. Seuran nimi oli alun perin Club de Futbol Union, mutta kaksi vuotta myöhemmin hän muutti sen nimeksi nykyisen Club Deportivo Guadalajaran. Pian seura päätti peluuttaa ainoastaan meksikolaisia pelaajia ja periaate pitää edelleen. Alun perin seuran pelaajisto oli koostunut suurelta osin Barcelonnetten alueelta tulleista ranskalaissiirtolaisista. Guadalajara voitti ensimmäisen amatöörimestaruutensa myös vuonna 1908. Seuralle kertyi yhteensä 14 amatöörimestaruutta 1943 mennessä, jolloin Meksikossa siirryttiin ammattilaissarjaan.

Guadalajaran lempinimi Chivas (suom. vuohi) juontaa juurensa Primera División de Méxicon alkuvuosille. Paikallinen sanomalehti haukkui joukkueen eräässä huonosti menneessä ottelussa 1948 pelaajien juoksennelleen ympäri kenttää kuin vuohet. Ajan myötä kannattajat ottivat haukkumanimenä lähteneen nimityksen omakseen.

Guadalajaran ensimmäinen mestaruus ammattilaissarjasta tuli 1957, mistä alkoi seuran kulta-aika. Seuraavien seitsemän kauden aikana se voitti kuusi mestaruutta. Tuon aikakauden aikana se voitti myös Meksikon cupin ja CONCACAF Champions' Cupin kerran sekä Meksikon Campeón de Campeonesin eli liigamestarin ja cupin voittajan kohtaamisen kuudesti. Menestysvuosina seurasta tuli Meksikon suosituin seura ja se on sitä edelleen vaikka menestys ei myöhempinä vuosina ole ollut samaa tasoa. Vuoden 1965 jälkeen Guadalajara on voittanut mestaruuden neljästi. Viimeisimmän mestaruuden se voitti 2006.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]