Brunssum-vaihe

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

  Brunssum-vaihe oli plioseenikautinen stratigrafinen vaihe Luoteis-Euroopassa. Se on saanut nimensä hollantilaisen kivihiilikaivospaikkakunnan Brunssumin mukaan. Se vastasi osapuilleen laajemmin käytettyä alaplioseenin Zancla-vaihetta. Vaihe oli noin 5,6–3,4 miljoonaa vuotta sitten [1] tai toisen arvion mukaan noin 5–3,2 miljoonaa vuotta sitten[2].

Brunssum oli ilmastoltaan vaihteleva. Kausi oli hyvin lämmin pariin otteeseen, joiden välissä viileni huomattavasti. Sequoia oli kauden alussa[3] ja lopussa hyvin yleinen, ja varsinkin alkulämpöhuippu oli hyvin lämmin[4]. Lämpimimpinä vaiheina myös suosypressi (Taxodium) ja Nyssa olivat yleisiä.

Aivan kauden lopussa lämmin lajisto harvinaistui romahdusmaisesti[5], Sequoia hävisi ja Taxodium kävi hyvin harvinaiseksi. Samoihin aikoihin lepät yleistyivät ja männyt harvinaistuivat.[6]. Kanervat (Ericaceae) ja tuulipölytteiset ruohokasvit yleistyivät[7].

Brunssum-vaihetta edelsi ainakin lopultaan yleensä viileämpi Suster-vaihe [8], jota taas edelsi ylämioseeni [9]. Brunssumia seurasi Luoteis-Euroopan Reuver-vaihe (yleisemmin Piacenza-vaihe).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • W. H. Zagwijn, Aspects of the Pliocene and Pleistocene vegetation in the Netherlands.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Geluk et al.: Stratigraphy and tectonics of the Roer Valley Graben njgonline.nl. 1994.
  2. Petit et al. 1996: Major palaeohydrographic changes in Alpine foreland during the Pliocene - Pleistocene. Boreas 25, 131–143 .interscience.wiley.com. [vanhentunut linkki]
  3. Zagwijn, Plate III
  4. Zagwijn, Plate XIII
  5. Zagwijn, Plate XI
  6. Zagwijn, Plate IX
  7. Zagwijn, Plate XI
  8. Zagwijn, Plates III, IX
  9. Zagwijn, Plate VI