Broomicephalus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Broomicephalus
Permikausi
Wuchiaping-vaihe
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Kladi: Synapsidit Synapsida
Lahko: Terapsidit Therapsida
Kladi: Theriodontia
Alalahko: Gorgonopsia
Heimo: Gorgonopsidae
Alaheimo: Rubidgeinae
Suku: Broomicephalus
Kaksiosainen nimi

Broomicephalus laticeps
Brink & Kitching, 1953

Broomicephalus (nimen merkitys: ”Broomin pää”) on sukupuuttoon kuollut Gorgonopsiaan kuuluva myöhäispermikautinen terapsidisuku. Siihen luetaan yksi laji Broomicephalus laticeps. Nimensä tämä terapsidi on saanut terapsideja tutkineen paleontologi Robert Broomin mukaan.

Se on ainoa tunnettu gorgonopsi, jonka kallon leveys on suurempi kuin pituus. Broomicephalus kasvoi hieman yli metrin pituiseksi ja sen kallon pituus on 21 cm. Sen leuat olivat vahvat ja kulmahampaat litteät, kuten paljon myöhemmin eläneellä Homotherium sapelihammaskissalla. Kallon ominaisuuksien vuoksi Broomicephalus saattoi saalistaa kokoonsa nähden suuria eläimiä. Tämä terapsidi eli nykyisen Etelä-Afrikan alueella. Broomicephalus tunnetaan vain yhdestä kallosta. Tämä terapsidi saattaa oikeastaan kuulua sukuun Clelandina.[1][2][3]


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. EVOLUTIONARY PATTERNS IN THE HISTORY OF PERMO-TRIASSIC AND CENOZOIC SYNAPSID PREDATORS (Arkistoitu – Internet Archive) (englanniksi)
  2. By Group‎ > ‎Gorgonopsia‎ > Broomicephalus laticeps Palaeocritti - a guide to prehistoric animals (viitattu 5. 11. 2013) (englanniksi)
  3. Genus: Broomicephalus BRINK & KITCHING, 1953 Paleofile.com (englanniksi)
Tämä eläimiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.