Brittipop

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Britpop)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Brittipop
Alkuperä vaihtoehtorock, glam rock, voimapop
Alkuperämaa Yhdistynyt kuningaskunta
Kehittymisen
ajankohta
1990-luvun alku
Tyypillisiä
soittimia
laulu, sähkökitara, sähköbasso, rummut, koskettimet
Kehittyneitä
tyylilajeja /
suuntauksia
post-britpop, new wave of new wave

Brittipop tarkoittaa brittiläistä pop- ja rockmusiikkia. Nykyisin käsite yhdistetään ennen kaikkea 1990-luvun keskivaiheilla vallinneeseen brittiläiseen rocksuuntaukseen, jonka englanninkielinen nimi on Britpop.

1990-luvun brittipop[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brittipop oli melodista ja kitaravoittoista. Musiikillisesti se nojasi vahvasti perinteiseen brittiläiseen rockmusiikkiin. Brittipopyhtyeiden suurimpina vaikuttajina toimivat 1960-luvun menestyneet brittiläiset yhtyeet kuten The Beatles, The Who, The Kinks ja Small Faces. Jonkin verran vaikutteita haettiin myös punkista, glam rockista ja The Smithsin kaltaisista 1980-luvun yhtyeistä. Tyylilajin menestynein ja tunnetuin albumi on Oasiksen (What’s the Story) Morning Glory?, jota on myyty maailmanlaajuisesti arviolta 20 miljoonaa kappaletta.

Ulkoisessa tyylissä henki vahvana 1960-luvun mod-kulttuurin ja lad-henkisyyden sulautuminen. Asiaan kuuluivat täten moppitukat ja peribrittiläiset brändit kuten Ben Sherman, Burberry, Fred Perry, Clarks ja Paul Smith. Brittipop-tyyliä ja koko ilmiötä pidetäänkin korostetun valkoihoisena, konservatiivisena, retrohenkisenä ja menetettyyn ”parempaan Britanniaan” kaihoavana.

Merkittäviä brittipopin albumeita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Merkittäviä brittipopyhtyeitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]