British Motor Holdings

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
British Motor Holdings Ltd (BMH)
Perustettu 1966
Perustaja Jaguar Cars
British Motor Corporation (BMC)
Lakkautettu 1968, fuusioitu Leyland Motorsin kanssa
Kotipaikka Longbridge, Birmingham, Yhdistynyt kuningaskunta
Toimiala Autoteollisuus

British Motor Holdings Ltd (BMH) oli britannialainen autoteollisuusyhtiö, joka toimi 14. joulukuuta 1966 asti nimellä British Motor Corporation (BMC).

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Britanniassa pääministeri Harold Wilsonin Työväenpuolueen hallituskausi 1964–1970 oli teollisen tuotannon laskun aikaa, mitä pyrittiin korjaamaan yritysfuusioilla, etenkin ajoneuvoteollisuudessa. Chrysler oli ostanut osan Rootes Groupista, Leyland Motors Company (LMC) oli hankkinut omistukseensa Standard-Triumph Companyn ja Roverin, ja siitä oli tullut autoteollisuuden tärkeä vaikuttaja. British Motor Corporationin (BMC) kotimaan myynnissä oli tapahtunut huomattava puodotus. Vuonna 1965 BMC hankki omistukseensa yhteistyökumppaninsa, autojen koripeltejä valmistavan Pressed Steel Companyn, ja vuoden 1966 syksyllä Jaguarin. Jotta yhtiön liiketoiminnan muuttunut luonne kävisi paremmin ilmi, sen nimi muutettiin muotoon British Motor Holdings 14. joulukuuta 1966.

Jaguar myytiin, koska sen perustaja ja pääjohtaja William Lyons oli eläköitymässä, eikä hänellä ollut jatkajaa. Hänen ainoa poikansa John Lyons oli saanut surmansa auto-onnettomuudessa vuonna 1955, ja muut johtokunnan jäsenet olivat samaa ikäluokkaa hänen kanssaan. Toinen myyntiin vaikuttanut seikka oli, että myös Jaguarille koripeltejä tuottanut Pressed Steel Company, oli nyt BMC:n omistuksessa.

BMC:lle Jaguar Cars oli mielenkiintoinen hankinta, koska sen kaupallinen menestys etenkin Yhdysvaltain markkinoilla oli hyvä ja yhtiö voitollinen. Samaan aikaan BMC kärsi huonon myynnin aiheuttamasta kassavajeesta, joka vaikeutti uusien laiteinvestointien tekemistä ja uusien automallien suunnittelua.

Merkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

BMH:n alaisuuteen kuului valtava määrä brittiläisiä automerkkejä
Jaguar Cars Ltd:n puolelta siirtyi:

Jaguar XJ

BMC:n puolelta siirtyi:

Austin 1100 Mk 2 1969

Fuusio Leyland Motor Corporationin kanssa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jo tammikuussa 1968 BMH:n elinkaari tuli päätökseen. Vaikka yhtiö edelleen kamppaili pitääkseen tuloksensa voitollisena, se yhdistyi vakavaraisen Leyland Motor Corporationin kanssa. Tuloksena yhtiöstä tuli British Leyland Motor Corporation (BLMC).

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.