Braunschweigin evankelisluterilainen maakirkko

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Braunschweigin evankelisluterilainen maakirkko (saks. Evangelisch-Lutherische Landeskirche in Braunschweig) on yksi Saksan evankelisen kirkon jäsenkirkoista. Sen pääpaikka on Wolfenbüttelissä.

Vuonna 2012 kirkolla oli 370 007 jäsentä 406 seurakunnassa.[1] Seurakunnat on jaettu 13 rovastikuntaan.[1] Kirkko on myös Saksan yhdistyneen evankelisluterilaisen kirkon jäsen ja kuuluu luterilaiseen maailmanliittoon sekä Kirkkojen maailmanneuvostoon. Aluetasolla kirkko toimii Ala-Saksin evankelisten kirkkojen konfederaatiossa.

Braunschweigin evankeslisluterilaisen kirkon pääkirkko on Braunschweigin tuomiokirkko. Toinen tärkeä kirkko on Marienkirche Wolfenbüttelissä, joka toimi aikaisemmin herttuakunnan pääkirkkona. Maakirkolle kuuluu yhteensä 480 kirkkoa ja kappelia toiminta-alueellaan.

Maakirkon toiminta-alue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Braunschweigin evankelisluterilaisen maakirkon toiminta-alueeseen kuuluu osia historiallisesta Braunschweigista (vuoteen 1945), joka nykyisin kuuluu Ala-Saksin osavaltioon. Kirkko toimii osittain myös Blankenburg im Harz -alueella sekä Haldenslebenissä. Aikaisemmin kirkon alueeseen on kuulunut myös Holzmindenin ympäristö. Uutena alueena kirkkoon on liitetty Goslar ympäristöineen samoin kuin Salzgitterin kaupunki.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maakirkon historia on erottamaton osa Braunschweigin ja sen aluejakojen historiaa. Braunschweigin herttuakunta toimi 1800-luvulla. Braunschweigin-Wolfenbüttelin alueella uskonpuhdistus toteutui 1569 ja uusi kirkkojärjestys astui voimaan seuravana vuonna. Katolisena aikana alue oli kuulunut Hildesheimin ja Halberstadt hiippakuntiin. Braunschweigin-Wolfenbüttelin herttua Julius perusti 1576 Helmstedtiin yliopiston, joka oli Pohjois-Saksan ensimmäinen protestanttinen yliopisto. Academia Julia Carolina toimi vuoteen 1810. Vuodesta 1704 sallittiin myös reformoitujen ja katolisten seurakuntien toiminta maakirkon alueella. Kirkon päämiehenä (summus episcopus) toimi kulloinenkin Braunschweigin-Wolfenbüttelin herttua Wolfenbüttelissä toimineen konsistorin avustamana. Hengellisenä päämiehenä kirkossa toimi superintendentti.

Ruhtinaskuntahallinnon lakattua ensimmäisen maailmansodan jälkeen, maakirkko itsenäistyi ja sai vuonna 1922 uuden kirkkojärjestyksen, jota johtaa maapiispa (2002- Friedrich Weber). Konsistorista muodostettiin maakirkon kirkkohallitus. Edustuksellisia elimiä ovat 'Landeskirchentag' ja synodi.

Alueellinen jako[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Braunschweigin maakirkolla ei ole piiritason aluejakoa, vaan se jakautuu rovastikuntiin. Niitä on kolmetoista:

Virsikirja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käytössä on evankelisen kirkon virsikirja, Hannoverin ja Bremenin versio. (saks. Evangelisches Kirchengesangbuch, Ausgabe für die Evangelisch-Lutherischen Kirchen in Niedersachsen und für die Bremische Evangelische Kirche) Aikaisempia virsikirjoja ovat olleet Goslar'sche Gesangbuch (1853), Braunschweigin virsikirja (1780), Braunschweigin virsikirja (1902) ja 1950 Ala-Saksin, Braunschweigin ja Hannover/Göttingenin virsikirja.

Lähetystyö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdessä Hannoverin ja Schaumburg-Lippen maakirkon kanssa Braunschweigin kirkolla on vuonna 1977 perustettu lähetysjärjestö Ala-Saksin evankelisluterilainen lähetys (saks. Evangelish-lutherische Missionswerk in Niedersachsen), jonka kumppanina toimii Tamilin evankelisluterilainen kirkko Intiassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Die Landeskirche in Zahlen (2012) Landeskirche-braunschweig.de. Ev.-luth. Landeskirche in Braunschweig. Viitattu 3.6.2014. (saksaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja vieraskielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: de:Evangelisch-Lutherische Landeskirche in Braunschweig