Brugge

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Brügge)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Brugge
lippu
lippu
vaakuna
vaakuna

Brugge

Koordinaatit: 51°13′0″N, 3°14′0″E

Valtio Belgia
Maakunta Länsi-Flanderi
Hallinto
 – Pormestari Dirk De Fauw
Väkiluku (2012) 117 170









Brugge (ransk. Bruges, saks. Brügge) on kaupunki Länsi-Flanderin maakunnassa, Belgiassa. Vuonna 2012 kaupungissa oli 117 170 asukasta.[1]

Brugge on Belgian merkittävimpiä matkailunähtävyyksiä, sillä sen keskusta on lähes kokonaisuudessaan säilytetty keskiaikaisessa asussaan. Kaupungissa on useita kanavia, ja sitä kutsutaankin Pohjoisen Venetsiaksi. Keskusta-alue kuuluu UNESCOn maailmanperintöluetteloon. Kaupungin nimi tulee todennäköisesti vanhasta hollannin kielen siltaa merkitsevästä sanasta.[2] Maailman ensimmäiseksi väitetty pörssi aloitti toimintansa Bruggessa vuonna 1309. Sana pörssi onkin saanut nimensä bruggelaisesta van de Borse -kauppiassuvusta, jonka vaakunassa oli kolme rahapussia (burse).[3]

Bruggessa sijaitsee College of Europe, jossa monet merkittävät Euroopan parlamentin jäsenet ja virkamiehet ovat opiskelleet. Oppilaitos antaa perustutkinnon jälkeistä opetusta eurooppalaisessa talous-, oikeus- ja valtiotieteessä.

Urheilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bruggessa on kaksi Belgian korkeimmalla sarjatasolla pelaavaa jalkapalloseuraa, Club Brugge ja Cercle Brugge KSV. Brugge on kuuluisan pyöräilykilpailun, Flanderin ympäriajon lähtöpaikka.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. West-Vlaanderen (Belgium): Cities and Municipalities in Arrondissements citypopulation.de. Viitattu 28.11.2023. (englanniksi)
  2. etymologiebank.nl etymologiebank.nl. Viitattu 9.12.2014.
  3. Börse – Schreibung, Definition, Bedeutung, Etymologie, Synonyme, Beispiele DWDS. 5.12.2014. Viitattu 28.11.2023. (saksaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Brugge.


Tämä Eurooppaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.