Botellón

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Botellón on Espanjassa 1900-luvun lopulla syntynyt nuorison tapa kerääntyä juomaan suuria määriä alkoholia julkisille paikoille.[1] Termi botellón on johdettu sanasta "botella", pullo, ja sen kirjaimellinen merkitys on "iso pullo". Botellénia on verrattu suomalaiseen pussikaljoitteluun[2].

Yksi tapahtuman järjestämisen syistä on, että alkoholi on halvempaa vuorokauden ympäri auki olevissa marketeissa kuin ravintoloissa. Juomaksi käy pullo viinaa, olut, sangria, calimocho (puolet punaviiniä, puolet kolajuomaa). Illan hinnaksi tulee noin 6 euroa. Joissain kaupungeissa tapahtumaan osallistuu joka viikonloppu 3 000 ihmistä. Vuonna 2004 Sevillassa juhlijoita kerääntyi tekstiviestien kutsumana 70 000.[3] Ennätyksen lyömiseksi on järjestetty macrobotellón, johon osallistui puolisen miljoonaa osanottajaa eri puolilla maata.

Botellón on aihettanut närää meluhaittojen, sotkemisen ja turvallisuuden vuoksi.

Julkista juomista on pyritty vähentämään kieltämällä se, kieltämällä alkoholin myyminen kello 22 jälkeen tai siirtämällä juominen tietyille alueille[2] (botellódromos). Hallitusta on myös painostettu säätämään laki nopeutetussa järjestyksessä alkoholin myynnin ikärajan nostamiseksi 16:sta 18:aan ja julkisen juomisen kieltämiseksi.

Tapahtumat ovat aiheuttaneet ongelmia ympäri Euroopan. Suomessa tilaisuuksia on järjestetty botellón-nimen alla Turussa vuodesta 2008, mutta enemmälti julkisuutta ne saivat kesällä 2011. Kyseessä on puistokokoontuminen, jossa järjestäjiä ei yksinkertaisesti ole, vaan ihmiset saavat tiedon julkisen median, puskaradion sekä keskustelupalstojen kautta. Botellon Turku on sijoittunut joka vuoden heinäkuun puoliväliin lauantai päivään. [4] Turussa 16. heinäkuuta 2011 järjestetty tapahtuma jäi ennakoitua pienemmäksi, vain runsaaseen kahteentuhanteen henkeen, mutta aiheutti kuitenkin paljon häiriöitä.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Las claves del 'macrobotellón': ...término se describe a las concentraciones de personas que consumen bebidas alcohólicas al aire libre. (elmundo.es)
  2. a b Anna Venejärvi, Etelän auringossa elämään luikersi halpa viina, Helsingin Sanomat 18.7.2011 sivu B 8
  3. Unos 70.000 jóvenes sevillanos se congregan mediante SMS para celebrar la Fiesta de la Primavera (elmundo.es)
  4. Tuhansien ihmisten ulkobileet. Helsingin Sanomat 9.7.2011 sivu A 5
  5. Botellón-piknikistä paljon häiriöitä Turussa (Arkistoitu – Internet Archive), viitattu 18.7.2011