Boris Trajkovski

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Boris Trajkovski
Makedonian 2. presidentti
Pääministeri Ljubčo Georgievski
Branko Crvenkovski
Edeltäjä Kiro Gligorov
Seuraaja Branko Crvenkovski
Henkilötiedot
Syntynyt25. kesäkuuta 1956
Monospitovo, Makedonian sosialistinen tasavalta
Kuollut26. helmikuuta 2004 (47 vuotta)
Berkovići, Bosnia ja Hertsegovina
Puoliso Vilma Trajkovska
Tiedot
Puolue VMRO-DPMNE

Boris Trajkovski (mak. Борис Трајковски, 25. kesäkuuta 195626. helmikuuta 2004) oli Makedonian tasavallan presidentti vuosina 1999–2004.

Trajkovski syntyi Murtinon kylässä lähellä Strumicaa metodistiperheeseen. Hän valmistui 1980 lakimieheksi Skopjen Pyhän Kyrilloksen ja Methodioksen yliopistosta. Hän erikoistui kauppa- ja työlakiin sekä vieraili Yhdysvalloissa, jossa hän opiskeli teologiaa tullakseen metodistisaarnaajaksi.

Hänet karkotettiin uskonnollisesta toiminnastaselvennä pikkukylään, jossa hän otti hoitaakseen romaniseurakunnan. 1980-luvun vapautumisen jälkeen hän palasi Skopjeen rakennusyhtiön lakiosaston johtoon. Makedonian tasavallan julistauduttua itsenäiseksi Trajkovski liittyi VMRO-DPMNE-puolueeseen. Hän kehitti puolueensa yhteyksiä ulkomaille ja hänet nimitettiin varaulkoministeriksi 21. joulukuuta 1998. Maineestaan maltillisenaselvennä reformistina Trajkovski valittiin VMRO-DPMNE:n presidenttiehdokkaaksi marraskuun 1999 vaaleihin. Hän voitti Tito Petkovskin 52 % – 45 % albaanivähemmistön äänien ansiosta. Vaalituloksen epäselvyyksien vuoksi hän pääsi presidentiksi vasta kuukauden myöhässä, kun osalla alueista järjestettiin uusi vaali vilpin vuoksi.

Kansainvälisestikin arvostettulähde? Trajkovski toi usein esille kristinuskon korostamaa rauhan ja yhteisymmärryksen sanomaa. Trajkovski pyrki myös usein osallistumaan Balkanin alueen eri rauhanpyrkimyksiin. Vuonna 2001 hänen johdollaan onnistuttiin neuvottelemaan rauha Makedonian tasavallan hallituksen ja sitä vastaan taistelleiden albaanisissien välillä.

Trajkovski ja kahdeksan muuta matkustajaa menehtyivät helmikuussa 2004, kun heitä kuljettanut Beech 200 Super King Air -lentokone törmäsi huonossa säässä vuoreen Bosnia ja Hertsegovinan alueella. Onnettomuus johtui tutkimusten mukaan miehistön tekemästä virheestä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]