Boris Glebin voimalaitos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
ГЭС-8/GES-8 (Vesivoimalaitos-7)
Tyyppi vesivoimalaitos, 2 vesiturbiinia
Teho 70,0 megawattia
Tuotanto 272 gigawattituntia/a
Pudotuskorkeus 20 metriä
Omistaja Kolskenergo/TGK-1
Pääurakoitsija Norelektro
Rakentaminen aloitettu 1960
Kytketty sähköverkkoon 1964
Sijainti Murmanskin alue, Petsamo
Koordinaatit WGS84 69°38′37″N, 30°08′15″E
Joki Paatsjoki

Boris Glebin voimalaitos (ven. Борисоглебская ГЭС, ГЭС-8, Borisogleblskaja GES, GES-8) on Paatsjoessa Kolttakönkäällä Venäjän ja Norjan rajalla, Boris Glebin alueen eteläreunalla sijaitseva vesivoimala. Se on Paatsjoen voimalaitoksista alin. Laitoksen rakentaminen alkoi 1960 ja se otettiin tuotantokäyttöön 1964. Laitoksen teho on 56 MW ja sen keskimääräinen vuosituotanto on 272 GWh/a. Laitoksessa on kaksi sähkögeneraattoria.

Boris Glebin rakentamisessa norjalaiset ja neuvostoliittolaiset toimivat yhteistyössä. Maat myös vaihtoivat alueiden hallintaa sen ja Hevoskosken voimalaitoksen rakentamisessa. Osa Boris Glebin vesisähkövoimalaitoksesta sijaitsee Norjan puolella. 1955 Neuvostoliitto sitoutui toimittamaan 40% Boris Glebissä tuotetusta sähköstä Norjalle. Käytännössä sähköntoimituksia varten rakennettiin 1971 sähkönsiirtolinja. Neuvostoliittolainen sähkö oli kuitenkin normeiltaan väljemmin määriteltyä kuin norjalainen, minkä vuoksi norjalaisissa sähkölaitteissa saattoi tulla ongelmia. Norjalaiset osallistuivat 1986 sähkölaitteiston uusimiseen, jolloin ongelmat hävisivät.[1]

Rakentamisvaiheessa alue avattiin viisumivapaalle liikkumiselle, mikä sen jälkeen lopetettiin siksi, että osapuolet pelkäsivät kylmän sodan hengessä sitä, että paikallisia värvätään luvattomaan tiedustelutoimintaan, vakoiluun, mikä tuolloin oli tavanomaista.

Norjalaiset urakoitsijat suorittivat rakennustyön. Hankkeen teknisestä puolesta ja itse varsinaisen voimalaitoksen rakentamisesta vastasi Norelektro.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Boris Gleb – Kirkenes Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE). 2015/2021. Viitattu 24.3.2024. (norjaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]