007 Spectre

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Bond 24)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
007 Spectre
Spectre
Virallinen elokuvajuliste
Virallinen elokuvajuliste
Ohjaaja Sam Mendes
Käsikirjoittaja
Tarina
  • John Logan
  • Neal Purvis
  • Robert Wade
Perustuu Ian Flemingin hahmoon
James Bond
Tuottaja
Säveltäjä Thomas Newman
Kuvaaja Hoyte van Hoytema
Leikkaaja Lee Smith
Tuotantosuunnittelija Dennis Gassner
Pukusuunnittelija Jany Temime
Erikoistehosteet
  • Steven Begg
  • Chris Corbould
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa
Tuotantoyhtiö
Levittäjä Fórum Hungary
Sony Pictures Releasing
Ensi-ilta
Kesto 148 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti, italia, espanja
Budjetti 250–300 miljoonaa dollaria[a]
Tuotto 792,1 miljoonaa dollaria[4]
Katsojat 696 682 (Suomessa)
Edeltäjä 007 Skyfall
Seuraaja 007 No Time to Die
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

007 Spectre (engl. Spectre) on vuonna 2015 ensi-iltansa saanut toimintaelokuva, jonka on ohjannut Sam Mendes. Se on 24. EON Productionsin tuottaman James Bond -elokuva.

Daniel Craig esiintyy Bondin roolissa neljättä kertaa. Christoph Waltz näyttelee elokuvan antagonistia. 007 Spectre on Mendesin toinen James Bond -elokuva 007 Skyfallin (2012) jälkeen. Elokuvan ovat käsikirjoittaneet John Logan, Neal Purvis, Robert Wade ja Jez Butterworth. Elokuvan tunnussävelmän ”Writing’s on the Wall” esittää brittiläinen laulaja-lauluntekijä Sam Smith.[5]

Tarina keskittyy James Bondin ensikohtaamiseen rikollisjärjestö Spectren kanssa. Spectre esiintyi edellisen kerran elokuvassa Timantit ovat ikuisia (1971).

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan alussa Bond on Meksikossa Kuolleiden päivänä ja surmaa rikollisen nimeltä Marco Sciarra pudottamalla hänet helikopterista. Bond ottaa Sciarralta sormuksen, johon on kaiverrettu mustekalaa muistuttava rikollisjärjestön logo. Myöhemmin M lomauttaa Bondin tämän Meksikossa aiheuttaman selkkauksen takia.

Bond paljastaa Moneypennylle, että edellinen M oli ennen kuolemaansa pyytänyt Bondia etsimään Sciarran ja tappamaan hänet. Bond matkustaa Roomaan Sciarran hautajaisiin, jossa tapaa tämän lesken ja pelastaa hänet salamurhaajilta. Leski kertoo Bondille järjestöstä, jonka jäsen hänen miehensä oli sekä paikan missä jäsenet kokoontuvat.

Bond saapuu järjestön tapaamiseen ja saa tietää, että kyseessä on laaja rikollisjärjestö, joka on koordinoinut pommi-iskuja Hampurissa ja Tunisiassa. Hän tunnistaa paikalle saapuvan salaperäisen miehen, järjestön johtajan. Mies tietää Bondin olevan paikalla ja paljastaa tämän, jolloin Bond pakenee Q-osastolta viemällään autolla. Moneypennyn avulla Bond jäljittää järjestön entisen jäsenen herra Whiten Itävallan Altausseehen. White on myrkytetty talliumilla, koska hän ei enää totellut pomoaan. Hän antaa Bondille vihjeen tyttärensä, tohtori Madeleine Swannin olinpaikasta ja ampuu sitten itsensä. Bond suojelee Swannia vastineeksi siitä, että tämä auttaa Bondia löytämään järjestön johtajan.

MI5:n johtajan Max Denbighin eli C:n mielestä 00-ohjelma on vanhanaikainen, ja haluaa tuoda tiedustelutehtävät nykyaikaan tietotekniikkaa enemmän hyödyntäen. Hän ajoi maailman tiedustelupalvelujen yhdistymistä kokouksessa Tokiossa, mutta aloite ei mennyt läpi. M:lle selviää, että C salakuuntelee MI6:n agentteja.

Bond lähtee tapaamaan tohtori Swannia Hofflerin klinikalle, josta Swann kaapataan, ja Bond pelastaa hänet. Myös Q saapuu Itävaltaan ja Bond antaa sormuksen hänen tutkittavakseen. Swann paljastaa, että rikollisjärjestön nimi on Spectre. Sormusta tutkimalla selviää, että Bondin aiemmat viholliset Le Chiffre, Dominic Greene ja Raoul Silva olivat kaikki Spectren jäseniä. Kaiken takana on Spectren johtaja Franz Oberhauser – Bondin sijaisveli, jonka luultiin kuolleen lumivyöryssä isänsä kanssa 20 vuotta aiemmin.

Bond ja tohtori Swann matkustavat Marokkoon ja asettuvat L’Américain-hotelliin, jossa Swannin vanhemmat olivat yöpyneet useita kertoja vuosien mittaan. Bond löytää heidän vakiohuoneestaan salahuoneen, josta löytämiensä tietojen perusteella hän ymmärtää Whiten yrittäneen etsiä Oberhauseria. Bond ja Swann saavat selville piilopaikan sijainnin, joka paljastuu Spectren tukikohdaksi keskellä erämaata.

C on saanut tiedustelupalvelujen yhdistymisaloitteen läpi, sekä sisäministeriltä luvan lakkauttaa 00-ohjelman 72 tunnin kuluessa, mutta M ei aio antaa sen tapahtua. Marokossa Bond ja Swann suuntaavat junalla tukikohtaan. Matkalla Bond törmää Oberhauserin kätyriin Hinxiin, joka jahtasi häntä jo Roomassa, ja onnistuu heittämään tämän tappelun jälkeen junasta. Bondilla ja tohtori Swannilla on kiihkeä hetki junan hytissä.

Bond ja Swann jäävät hiljaiselle autiomaan pysäkille, josta heidät kuljetetaan Spectren päämajaan. Siellä he kohtaavat Oberhauserin. Tämä esittelee valvontakeskuksen ja näyttää Swannille videon, joka paljastaa Whiten tehneen itsemurhan Bondin antamalla aseella. Myöhemmin tyrmätty Bond herää tuolissa, jossa Oberhauser kiduttaa häntä. Kidutuksen aikana Oberhauser paljastaa, kuinka hän ja Bond olivat kasvattiveljiä, mutta kateellisena Oberhauser tappoi isänsä ja lavasti oman kuolemansa ottaen sen jälkeen käyttöön nimen Ernst Stavro Blofeld. Q:n antaman rannekellon avulla Bond ja Swann pääsevät karkuun, ja päämaja räjähtää.

Bond ja Swann saapuvat Lontooseen, jossa C aikoo käynnistää fuusioitumisohjelman. Bond paljastaa M:lle, että C on todellisuudessa Spectren kätyri. Swann ei lähde mukaan pysäyttämään C:tä ja hyvästelee Bondin. Hänet kuitenkin kaapataan ja viedään vanhaan, 007 Skyfallissa tuhoutuneeseen MI6:n päämajaan. Blofeldin kätyrit törmäävät autoon, jossa Bond ja M ovat ja ottavat Bondin vangikseen, mutta M pääsee pakoon. Turvallisuuspalvelukeskuksessa Q tuhoaa C:n ohjelman, ja taistellessaan M:ää vastaan C putoaa ja saa surmansa.

Bond saa tyrmättyä kaappaajansa ja kohtaa Blofeldin, joka on asettanut pommin MI6-rakennukseen ja antaa Bondille kolme minuuttia aikaa etsiä Swann. Bond ehtii viime hetkellä Swannin avuksi ja he pakenevat moottoriveneellä rakennuksesta, joka romahtaa räjähdyksen seurauksena. Bond ampuu Blofeldin kopterin alas ja löytää tämän haavoittuneena sillalta. Bondilla on mahdollisuus ampua Blofeld, muttei tee sitä vaan poistuu Swannin kanssa paikalta, jättäen Blofeldin M:n pidätettäväksi. Elokuva päättyy, kun Bond ja Swann ajavat pois uudenveroiseksi korjatulla Aston Martinilla.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Daniel Craig[6]  James Bond  
 Christoph Waltz[6]  Ernst Stavro Blofeld / Franz Oberhauser  
 Léa Seydoux[6]  tri Madeleine Swann  
 Ralph Fiennes[6]  Gareth Mallory, M  
 Ben Whishaw[6]  Q  
 Naomie Harris[6]  Eve Moneypenny  
 Dave Bautista[6]  herra Hinx  
 Monica Bellucci[6][b]  Lucia Sciarra  
 Andrew Scott[6]  Max Denbigh, C  
 Rory Kinnear[6]  Bill Tanner  
 Jesper Christensen[9]  herra White  
 Stephanie Sigman[10]  Estrella  
 Alessandro Cremona  Marco Sciarra  
 Judi Dench[6]  Vanha M  

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen virallinen tiedote elokuvasta julkaistiin 11. heinäkuuta 2013.

Elokuvan käsikirjoitti ensin John Logan, mutta kesäkuussa 2014 Neal Purvis ja Robert Wade pestattiin muotoilemaan tämän käsikirjoitusta. Purvis ja Wade ovat käsikirjoittaneet useita aiempia Bond-elokuvia – 007 Skyfalliin he laativat käsikirjoituksen ensimmäisen version, jota viilaamaan Logan puolestaan pestattiin. Käsikirjoituksen viivästymisen vuoksi elokuvan kuvaukset päästiin aloittamaan vasta joulukuussa, hiukan aiottua myöhemmin.[11]

Elokuvaa kuvattiin Lontoossa, Méxicossa, Marokossa, Roomassa ja Itävallassa. Bond ajaa elokuvassa Aston Martin DB10:lla.[12]

Ernst Stavro Blofeldin ja Spectre-järjestön käyttö Bond-elokuvissa on ollut kiistanalainen asia vuodesta 1959 lähtien, jolloin Ian Fleming ja Kevin McClory joutuivat kiistaan Pallosalama-romaanin käyttöoikeuksista. Oikeus katsoi tuolloin, että Kevin McClory omisti suuremman osan romaanin oikeuksista, mikä antoi hänelle oikeudet Blofeldin hahmoon ja Spectre-nimeen. Tämän perusteella hän pystyi tuottamaan epävirallisen Bond-elokuvan Älä kieltäydy kahdesti vuonna 1983.

Kiista ratkaistiin lopulta vuonna 2013, jolloin McCloryn perhe myi loput oikeuksistaan 007-tavaramerkkiin EON Productionsille ja MGM:lle. Tämä mahdollisti myös Blofeldin ja Spectren palauttamisen 007-saagaan.[13]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

007 Spectre on tuottanut maailmanlaajuisesti yhteensä 792,1 miljoonaa dollaria 8. joulukuuta 2015 mennessä.[4]

Britanniassa elokuva tuotti 4,1 miljoonaa puntaa ensimmäisen päivän (maanantai) ennakkonäytöksissä.[14] Avauspäivänään tiistaina elokuva tuotti 6,3 miljoonaa puntaa, ja keskiviikkona 5,7 miljoonaa puntaa (8,8 miljoonaa dollaria) rikkoen Britannian molempien päivien ennätykset.[15] 007 Spectre tuotti ensimmäisen seitsemän vuorokauden aikana yhteensä 41,7 miljoonaa puntaa rikkoen Britannian edellisen ennätyksen, jota piti hallussaan Harry Potter ja Azkabanin vanki (2004) 23,88 miljoonalla punnalla. Ensimmäisenä viikonloppuna elokuva tuotti 20,4 miljoonaa puntaa verrattuna 007 Skyfallin 20,1 miljoonaan puntaan.[16]

Suomessa elokuvalla oli yhteensä 175 362 katsojaa avausviikon jälkeen,[17] ja se tuotti 2,35 miljoonaa euroa.[16] Toisena viikonloppuna se keräsi 106 653 katsojaa[18] ja kolmantena 68 572 katsojaa tarkoittaen, että kolmannen viikonlopun jälkeen 007 Spectren oli nähnyt yhteensä 461 567 katsojaa.[19] Elokuva on Suomessa kaikkien aikojen eniten elokuvateatteri lipputuloja kerännyt elokuva. Helmikuuhun 2016 mennessä elokuvan oli nähnyt Suomen valkokankailla lähes 700 000 katsojaa, ja se oli kerännyt yli 8,2 miljoonaa euroa lipputuloja.[20]

Huomioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Spectren virallinen tuotantobudjetti on epäselvä. Sen on arvioitu olevan yli 250 miljoonaa[1][2] ja jopa 300–350 miljoonaa dollaria.[3]
  2. Monica Belluccista tuli elokuvan myötä vanhin Bond-tyttö (50 vuotta), kun hän rikkoi Honor Blackmanin edellisen ennätyksen (39 vuotta).[7][8]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. McClintock, Pamela: Box-Office Preview: 'Spectre' and 'Peanuts Movie' to the Rescue The Hollywood Reporter. 4.11.2015. Viitattu 9.11.2015. (englanniksi)
  2. Lang, Brett: Box Office: ‘Spectre’ Needs to Make $650 Million to Break Even Variety. 4.11.2015. Viitattu 9.11.2015. (englanniksi)
  3. Adejobi, Alicia: Spectre movie in numbers: Daniel Craig salary, film budget and James Bond theme tune sales International Business Times. 25.10.2015. Viitattu 29.10.2015. (englanniksi)
  4. a b Spectre (2015) Box Office Mojo. Viitattu 8.12.2015. (englanniksi)
  5. Sam Smith to Sing Title Song for Spectre 8.9.2015. Eon Productions. Arkistoitu 19.6.2017. Viitattu 27.10.2015. (englanniksi)
  6. a b c d e f g h i j k Child, Ben: Christoph Waltz set for 'nemesis' role in next Bond movie The Guardian. 14.11.2014. Viitattu 16.11.2014. (englanniksi)
  7. Uusi Bond-tyttö on 50-vuotias ja yhä upea – katso kuvat! Elokuvat. 18.2.2015. Ilta-Sanomat. Arkistoitu 22.12.2015. Viitattu 21.12.2015. (suomeksi)
  8. Upea Monica Bellucci, 51, on näyttävä Bond-tyttö: "Mietin olevani liian vanha" Viihde. 27.10.2015. Ilta-Sanomat. Arkistoitu 22.12.2015. Viitattu 21.12.2015. (suomeksi)
  9. Peter Nicolai Gudme Christensen: Jesper Christensen skal være James Bond-skurk for tredje gang. Euroman, 4.12.2014. (tanskaksi)
  10. Stephanie Sigman joins SPECTRE 007.com. 9.3.2015. Arkistoitu 3.5.2017. Viitattu 15.4.2015. (englanniksi)
  11. Bamigboye, Baz: Bond turmoil as new script fails to thrill Daily Mail. 27.6.2014. Viitattu 27.6.2014. (englanniksi)
  12. Built for Bond: Aston Martin debuts unique car for Spectre 4.12.2014. AstonMartin.com. Arkistoitu 10.12.2014. Viitattu 27.10.2015. (englanniksi)
  13. Child, Ben: Blofeld could be back in James Bond's crosshairs following legal deal 18. marraskuuta 2013. The Guardian. Viitattu 24.11.2016.
  14. Tartaglione, Nancy: ‘Spectre’ Spies Another Record: Bond Sets Biggest Wednesday Ever At UK Box Office Deadline. 29.10.2015. Viitattu 3.11.2015. (englanniksi)
  15. Lang, Brent: Box Office: ‘Spectre’ Breaks Wednesday Record in U.K. Variety. 29.10.2015. Viitattu 3.11.2015. (englanniksi)
  16. a b Tartaglione, Nancy: ‘Spectre’ Smashes Records With $80.12M Opening; Bond Bow Breaks ‘Skyfall’ Deadline. 1.11.2015. Viitattu 3.11.2015. (englanniksi)
  17. 007 Spectre lyömätön lippuluukuilla 2.11.2015. Suomen elokuvasäätiö. Arkistoitu 17.11.2015. Viitattu 3.11.2015.
  18. Bond jatkaa ykkösenä 9.1.2015. Suomen elokuvasäätiö. Arkistoitu 17.11.2015. Viitattu 16.11.2015.
  19. 007 edelleen viikonlopun ylivoimainen ykkönen 16.11.2015. Suomen elokuvasäätiö. Arkistoitu 17.11.2015. Viitattu 16.11.2015.
  20. Bond meni Titanicin ohi Turun Sanomat. 2.2.2016. Arkistoitu 15.2.2016. Viitattu 3.4.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta 007 Spectre.
Edeltäjä:
2014: Mielensäpahoittaja
Suomen lippukassan ykkönen 2015 Seuraaja:
2016: Rogue One