Bohumil Modrý

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Mitalit
Maa: Tšekkoslovakian lippu Tšekkoslovakia
Miesten jääkiekko
Olympiarenkaat Olympialaiset
Hopeaa Hopeaa 1948 jääkiekko

Bohumil Modrý (24. syyskuuta 1916 Praha, Itävalta-Unkari – 21. heinäkuuta 1963 Praha, Tšekkoslovakia) oli tšekkiläinen jääkiekkomaalivahti ja 1950-luvujen kommunistisen oikeudenkäyntien uhri.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1940-luvulla Modrý oli yksi parhaista jääkiekkomaalivahdeista Euroopassa. Hän oli pelaajana menestyksekäässä joukkueessa LTC Praha ja maajoukkueessa. Kaksi kertaa voitti hän maajoukkueen kanssa maailmanmestaruuden, vuosina 1947 ja 1949. Vuonna 1948 voitti hän maajoukkueen maalivahtina hopean mitalin St. Moritzin olympialaisissa. Sveitsin olympialaisissa tarjottiin Modrýlle mahdollisuus pelata Kanadassa ja Tšekkoslovakian kommunistinen hallitus jopa lupasi hänelle, että hän voi matkustaa Kanadaan vuoden 1949 Tukholman maailmanmestaruuden jälkeen. Tukholmassa tšekkoslovakit voittivat kullan, mutta hallitus ei antanut Modrýlle suostumusta matkustaa Kanadaan, koska ulkomailla hän voisi "varantaa tasavallan turvallisuuden". Modrý oli pettynyt, pääsi maanjoukkueesta ja ei osallistunut 1950:n maailmanmestaruuden valmisteluun.

Vankeusrangaistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maaliskuussa oli Modrý ja yksitoista muuta jääkiekkoilijaa (muun muassa Gustav Bubník) pidettiin ja heitä syytettiin vakoilusta ja maanpetoksesta. Salaisessa keinotekoisessa oikeudenkäynnissä suljettujen ovien takana oli Modrý tuomittu "vakoiluryhmänjohtajana" viidentoista vuoden vankeusrangaistukseen (syyttäjä suunnitteli kuolemanrangaistusta). Modrý oli vapautettu huonon terveyden takia vuonna 1955 viiden vuoden kommunistisissa vankiloissa ja uraanikaivoksissa jälkeen. Hän kuoli ennenaikaisesti säteilyn seurauksilta vuonna 1963. Vuonna 1968 Prahan kevään aikana häntä kunnostettiin.

Ei ole selkeää, miksi jääkiekkoilijat vangittiin. On mahdolista, että kommunistinen hallitus ei halunnut kärsiä muun tappion taitoluistelija Ája Vrzáňová ja jääkiekkoilija ja tennispelaaja Jaroslav Drobnýn maastamuuton jälkeen.

IIHF Hall of Fame[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Modrý nimettiin IIHF Hall of Fameen 15. maaliskuuta 2011.