Bodominjärvi

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Bodominjärvi
Bodom träsk
Bodominjärvi talvella 2004.
Bodominjärvi talvella 2004.
Koordinaatit 60°15′23″N, 24°40′00″E
Sijainti Espoo
Pinta-ala 4,12[1] km²
Pinnankorkeus 22,9 m
Rantaviiva 12,4[1] km
Suurin syvyys 12,73[1] m
Keskisyvyys 4,28[1] m
Tilavuus 0,018[1] km³
Valuma-alue 30,66[1] km²

Bodominjärvi (ruots. Bodom träsk) on järvi Keski-Espoossa Bodomin kaupunginosassa. Järvessä on kaksi pientä saarta, Storören ja Lillören. Bodominjärven itäpuolella sijaitsee Matalajärvi (ruots. Grundträsk). Järvi laskee eteläpäästään Oitvikenistä Oitånia ja Glomsånia pitkin Espoonjokeen ja edelleen Espoonlahteen (Suomenlahti). Järven syvin kohta (13 m) sijaitsee lähellä Lillörenin saarta.[2]

Järven käyttö virkistysalueena[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oittaalla, joka käsittää järven lounaisreunan tienoon, on suosittu yleinen hiekkaranta ja ulkoilualue. Järvi ympäristöineen tarjoaa lisäksi monenlaisia vaihtoehtoja vapaa-ajan viettoon. Alueelle on rakennettu v.2013 Angry Birds leikkipuisto perheen pienimmille, myös frisbeegolfin, koripallon, ja rantalentopallon pelaaminen on mahdollista.

Oittaalla on lisäksi ympäri vuoden auki oleva, Espoon kaupungin omistama ja Suomen Ladun ylläpitämä Suomen Latu Oittaa, jossa on ulkoilijoiden iloksi mm. kahvila, ulkoiluvälinevuokraamo (retkiluistimia, suksia, lumikenkiä, retkeilyvarusteita, skikejä, GPS-laitteita, kajaakkeja, kanootteja, speedminton-mailoja), suksihuolto- ja voitelupiste, 100 hengen ravintola, sauna ja oma laituri, jossa on talvisin virtausmoottorilla aikaansaatu avantouintimahdollisuus.

Lisäksi Oittaalta lähtevät valaistut latuosuudet (kesäisin ulkoilijoiden suosimat lenkkipolut) joita pitkin pääsee aina keskuspuistoon tai Nuuksioon saakka.

Bodominjärvi on lähellä Kehä III:a. Paikalle pääsee myös bussilla Espoon keskuksesta. Järven itärannalla sijaitsevaan Högnäsiin pääsee bussilla 25A Leppävaarasta.

Luonnonsuojelualueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järven pienempi saari, Lillören, on luonnonsuojelualuetta lintujen pesimäaikana, jolloin maininnousu saarelle on kielletty. Saarella pesii kalasääski.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f OIVA – Ympäristö- ja paikkatietopalvelu (edellyttää rekisteröitymisen) Ympäristöhallinto. Viitattu 24.8.2010.
  2. Karttapaikka (Maanmittauslaitos)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]