Bob Hoskins

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Bob Hoskins Ruby Bluen kuvauksissa.

Robert William ”Bob” Hoskins (s. 26. lokakuuta 1942 Bury St Edmunds, Suffolk) on englantilainen entinen näyttelijä, joka on tullut tunnetuksi muun muassa tähdittämistään elokuvista Kuka viritti ansan, Roger Rabbit? (1988) ja Hook – kapteeni Koukku (1991). Hänellä on kaksi lasta nykyisen vaimonsa kanssa ja kaksi aikaisemmasta avioliitosta.

Vuonna 2012 Hoskins ilmoitti lopettavansa uransa. Ennen päätöstään hänellä diagnosoitiin Parkinsonin tauti.[1]

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hoskins löi itsensä läpi vuonna 1978 näytellessään Dennis Potterin menestyneessä BBC-draamassa Pennejä taivaasta.

Hoskinsin esiintymiset brittiläisissä elokuvissa Pitkä pitkäperjantai (1980) ja Mona Lisa (1986) saivat kriitikkojen hyväksynnän, ja myöhemmin hän oli ehdolla parhaan miespääosan esittäjän Oscar-palkinnon saajaksi. Hoskins on myös tehnyt komediallisia töitä, kuten Brazil – tämän hetken tuolla puolen (1985), Super Mario Bros. (1993) ja Mrs Henderson esittää (2005) – josta hän sai Golden Globe -ehdokkuuden. 1990-luvun vaihteessa hän esiintyi yritysten British Gas ja British Telecoms (nykyisin BT Group) mainoksissa. Näyttelijän töiden lisäksi Hoskins on myös ohjannut elokuvia.

Hoskinsin tunnetuimpiin näyttelijäsuorituksiin lukeutuvat etsivä Eddie Valiant elokuvasta Kuka viritti ansan, Roger Rabbit?, Cherin vastanäyttelijä elokuvassa Äitini on merenneito (1990), Nikita Hruštšov elokuvassa Vihollinen porteilla (2001) ja setä Bart, väkivaltainen Jet Lin isäntä elokuvassa Danny the Dog.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]