Black Angel – tuhon enkeli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Black Angel – tuhon enkeli
Flight of The Black Angel
Ohjaaja Jonathan Mostow
Käsikirjoittaja
Tuottaja
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Hess/Kallberg Productions
Levittäjä Showtime
Ensi-ilta 1991
Kesto 115 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Black Angel – tuhon enkeli on vuonna 1991 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen toiminta- ja jännityselokuva. Elokuvan on ohjannut Jonathan Mostow, joka on myös suunnitellut tarinan yhdessä Henry Dominicin kanssa, joskin Dominic on käsikirjoituksen ainoa kirjoittaja. Elokuvan on tuottanut Oliver G. Hess ja Kevin M. Kallberg, ja tuotantoyhtiöinä toimivat Hess/Kallberg Productions ja Trimark Pictures.

Elokuvan nimeksi on joihinkin kohtiin kirjoitettu Flight of the Black Angel, kun se yleensä kirjoitetaan ilman the-sanaa.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuva kertoo Yhdysvaltain ilmavoimien taisteluhävittäjän kapteenista, Eddie Gordonista, (näyttelijä William O'Leary), jonka kutsumerkki on Black Angel eli Musta enkeli. Elokuvan aloituskohtauksessa näytetään, kuinka eversti Matt Ryan (näyttelijä Peter Strauss) oppilaineen on harjoittelemassa taistelutilannetta Nevadan syrjäseudulla. Kapteeni Gordon on mukana harjoitusvastustajana, ja voittaa oppilasvihollisensa Dragonflyn (näyttelijä Marcus Chong) tulittamalla tätä harjoitteluun tarkoitetulla virtuaalisella ohjuksella. Hän lentää toista oppilasvihollistaan, Bulldogia (näyttelijä Jerry Bossard), suoraan päin ja väistää vain täpärästi yhteentörmäyksen. Tämän vaarallisen liikkeen vuoksi eversti Ryan keskeyttää harjoituksen. Myöhemmin päivällä oppilas, jonka kutsumerkki on Bulldog, aikoo tehdä valituksen kapteeni Gordonista. Kapteeni Gordon sanoo eversti Ryanille, että mitään vaara ei ollut, ja Ryan lupaa puhua oppilaalle, mutta kehottaa Gordonia olemaan varovaisempi.

Kapteeni Gordon menee viettämään viikonloppua ja syntymäpäiväänsä perheensä, isänsä (näyttelijä Ben Rawnsley), äitinsä (näyttelijä K Callan) ja veljensä Bobbyn (näyttelijä Rodney Eastman), luo. Kapteeni Gordon saa lahjaksi äidiltään puseron ja isältään kiikaritähtäimen metsästystä varten. Tämän jälkeen perhe katsoo yhdessä televisiota. Televisiossa sanotaan: ”En halua sairautta vereeni enkä mieleeni, sillä teen väärin silloin. Minun on saatava olla vapaa, ja silloin sanon Herralle: 'Rukoilen Sinua, anna ruumilleni rauha.' Mutta synti tulee. Profeetat ovat kertoneet sen meille”. Tällöin ja myöhemmin maatessaan vuoteessaan Gordon alkaa uskoa olevansa jollakin tavalla Jumalan lähettiläs. Hän ajaa hiekkakuopalle harjoittelemaan ampumista kiikaritähtäimellä ja ampuu pulloja. Hän laittaa kiväärin piipun suuhunsa, mutta ei laukaise asetta. Gordon palaa perheensä luo ja grillaa illalla, mutta ei halua syödä, vaan sanoo, että hänellä ei ole nälkä. Myöhemmin illalla perhe katsoo visailua televisiosta. Tämän aikana Gordon hakee aseen ja tappaa perheensä, ja istuu takaisin katsomaan visailua.

Kapteeni Gordon palaa tukikohdalle ja töihin. Eversti Ryanin mielestä Gordon on ollut viime aikoina poissa oleva, mutta Gordon ei halua puhua itsestään tai ongelmistaan. Gordon sanoo, että eversti Ryan on aina tarkkailut, ja Ryan vastaa, että juuri Gordon on se, jota kannattaa tarkkailla. Kapteeni Gordon ajattelee tämän jälkeen ääneen, olevansa todellakin valittu. Eversti Ryan päättää, että ei anna Gordonille lentokieltoa, vaan katsoo miten tämä suoriutuu päivän harjoittelusta oppilaiden kanssa. Koulutuslennolla hän tappaa oppilaansa sekä varastaa ydinaseen ja aseistetun Dassault Mirage III -koneen, ja lähtee matkalle tuhotakseen Las Vegasin kaupungin. Ennen kuin tämä on mahdollista Gordonin pitää murtaa ydinaseen turvallisuuslukot, ja hän laskeutuu työskentelemään ydinaseen parissa ottaen panttivangeiksi erään Las Vegasiin matkalle olleen perheen. Gordon onnistuu ohittamaan ydinaseen turvallisuuslukot ja lähtee Las Vegasia kohti, mutta häntä estämään saapuu eversti Matt Ryan, jonka kutsumerkki on Ringleader eli Yllyttäjä tai Pääpukari. Eversti Ryan onnistuu houkuttelemaan kapteeni Gordonin pois Las Vegasin läheisyydestä, mutta kuolee kapteeni Gordonin ydinaseen räjähtäessä.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Peter Strauss  everstiluutnantti Ryan  
 William O'Leary  kapteeni Gordon  
 Ben Rawnsley  herra Gordon  
 K Callan  rouva Gordon  
 James O'Sullivan  eversti Douglas  
 Michele Pawk  Valerie Dwyer  
 Michael Keys Hall  Richard Dwyer  
 Marcus Chong  Dragonfly  
 Jerry Bossard  Bulldog  
 Patricia Sill  kapteeni Gaiter  
 Kim Robillard  kersantti Carter  
 James Henriksen  Harvey Glatman  
 Rodney Eastman  Bobby Gordon