BlackBerry

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
BlackBerry Bold 9650

BlackBerry on kanadalaisen Research In Motionin (RIM) etenkin Pohjois-Amerikassa suosittu langaton mobiililaite, joka toimii puhelimena, tukee sähköpostien lähettämistä ja vastaanottoa, tekstiviestejä ja webin selausta. Eräs BlackBerryjen suosion salaisuus on hyväksi koettu tietoturva[1].

Vuonna 1997 esitellyt BlackBerryn ensimmäiset mallit toimivat vain kaksisuuntaisina hakulaitteina, joilla voi lähettää lyhyitä tekstimuotoisia viestejä. Vuoden 2002 malleihin lisättiin puhelu- ja muut ominaisuudet.

BlackBerry toimii GSM, GPRS/EDGE/UMTS, CDMA/1xEV-DO -verkoissa. Se saavutti suosiota etenkin keskittymällä sähköpostiominaisuuksiin, joita varten laitteessa on peukaloilla käytettävä QWERTY-näppäimistö. Sähköposti lähetetään "BlackBerry Enterprise Server" -palvelimen kautta, kun muiden yhtiöiden puhelimet toimivat tavallisissa verkoissa.

BlackBerryn valmistajan arvosta hävisi kesällä 2012 yhdeksäntoista prosenttia, kun yhtiö kertoi huonosta tuloksesta ja uuden käyttöjärjestelmän lykkääntymisestä.[2]

Vuoden 2016 syyskuussa yhtiö ilmoitti lopettavansa älypuhelimien valmistamisen. Jatkossa ainoastaan alustaa lisensoidaan muille valmistajille.[3]

Salaiset viestit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Intia uhkasi elokuussa 2010 sulkea BlackBerry-puhelinten sähköposti- ja pikaviestiominaisuudet, ellei RIM anna viranomaisille avaimia viestien lukemiseen kuun loppuun mennessä. Aiemmin Saudi-Arabia sai yhtiön suostumaan viestien avaamiseseen. Myös Arabiemiraatit, Libanon ja Algeria vaativat keinoa lukea viestejä.[1] Yhdysvaltojen entinen presidentti Barack Obama tunnetaan innokkaana BlackBerryn käyttäjänä, jopa niin innokkaana, että Yhdysvaltain salainen palvelu yritti sitä rajoittaalähde?.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta BlackBerry.