Björn Ulvaeus

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Björn Ulveaus.

Björn Kristian Ulvaeus (s. 25. huhtikuuta 1945 Göteborg) on ruotsalainen muusikko, joka tunnetaan parhaiten yhtenä pop-yhtye ABBAn jäsenistä. Yhdessä Benny Anderssonin kanssa Ulvaeus kirjoitti useita populaarimusiikin tunnetuimpia klassikkosävellyksiä.

Ura ja elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ulvaeus syntyi Göteborgissa. Hänen perheensä muutti Västervikiin Björnin ollessa kuusivuotias.

1960-luvun alussa Ulvaeus kuului West Bay Singers -nimiseen yhtyeeseen, joka vuonna 1963 osallistui Ruotsin radion järjestämään kykyjenetsintäkilpailuun "Plats på scen". Samaan kilpailuun osallistui toinenkin tulevista ABBA:n jäsenistä, 17-vuotias Anni-Frid Lyngstad, tunnetummin Frida.

Kilpailun myötä juuri perustetun levy-yhtiö Polarin tuottaja Stig Anderson ja hänen yhteistyökumppaninsa Bengt Bernhag kiinnostuivat yhtyeestä ja ottivat yhteyttä sen jäseniin. West Bay Singersin nimi muutettiin Hootenanny Singersiksi, ja siitä tuli pian 1960-luvun suosituimpia yhtyeitä Ruotsissa.

Ulvaeus tapasi vuonna 1966 Benny Anderssonin, joka oli Ruotsin suosituimman The Hep Stars -yhtyeen kosketinsoittaja. Ulvaeus ja Andersson kirjoittivat ensimmäisen yhteisen sävellyksensä "Isn't It Easy to Say".

Ulvaeus levytti 1960-luvulla neljä omaa singleä, mutta hänen soolouransa ei koskaan ottanut siipiä alleen, vaan hän jatkoi yhä tiiviimmin yhteistyötä Benny Anderssonin kanssa. 1970 Ulvaeus ja Andersson ryhtyivät julkaisemaan levyjä kaksistaan. Ulvaeus tapasi Agnetha Fältskogin 1969 televisioesiintymisen yhteydessä. Ulvaeus ja Fältskog avioituivat 6 heinäkuuta 1971. Heillä on liitosta kaksi lasta, Linda (1973) ja Christian (1977). Pari erosi 1979. Vuonna 1981 Ulvaeus meni naimisiin Lena Källersjön kanssa, ja tästä liitosta hänellä on kaksi lasta, Emma ja Anna.

Ulvaeus nousi maailmanmaineeseen, kun ABBA 1974 voitti Eurovision laulukilpailun kappaleella "Waterloo". Yhtyeen hajottua Ulvaeus on jatkanut musiikin tekemistä Benny Anderssonin kanssa. Kaksikko on kirjoittanut musikaalit Chess (1984), Kristina från Duvemåla (1995) (Vilhelm Mobergin kirjojen pohjalta) ja Mamma Mia! (2000), joista jälkimmäinen perustuu ABBAn tunnetuiksi tekemiin sävellyksiin.


Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.