Björn Ferry

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mitalit
Björn Ferry
Björn Ferry
Maa:  Ruotsi
Miesten ampumahiihto
Olympiarenkaat Olympialaiset
Kultaa Kultaa Vancouver 2010 takaa-ajo
MM-kilpailut
Kultaa Kultaa Anterselva 2007 sekaviesti
Hopeaa Hopeaa Ruhpolding 2012 yhteislähtö
Pronssia Pronssia Hanty-Mansijsk 2010 sekaviesti

Björn Ferry (s. 1. elokuuta 1978 Stensele) on ruotsalainen ampumahiihtäjä ja olympiavoittaja.

Ferry aloitti ampumahiihtouransa kaudella 2001–2002, jolloin hän sijoittui seitsemänneksitoista Salt Lake Cityn olympialaisten sprinttikilpailussa. Oberhofin MM-kisoissa 2004 hän oli Ruotsin viestijoukkueen mukana kuudes. Torinon olympialaisissa 2006 Ferry hiihti toisen osuuden viestijoukkueessa, joka sijoittui neljänneksi vain 0,03 sekuntia Ranskalle hävinneenä. Sprinttikilpailussa hän oli kolmastoista.

Ferry hiihti kolmannen osuuden Ruotsin joukkueessa, joka voitti sekaviestin maailmanmestaruuden Anterselvassa 2007. Hänen lisäkseen joukkueeseen kuuluivat Helena Jonsson, Anna Carin Olofsson ja Carl Johan Bergman. Ferry oli samoissa kisoissa neljäs sprintissä, neljästoista normaalimatkalla ja viidestoista yhteislähtökilpailussa. Östersundin MM-kisoissa 2008 hän sijoittui yhdeksänneksi yhteislähdössä ja viidenneksitoista sprintissä sekä Ruotsin joukkueen jäsenenä neljänneksi sekaviestissä ja kuudenneksi miesten viestissä. Vancouverin olympialaisissa 2010 hän voitti takaa-ajossa kultaa sekä oli viestissä neljäs, sprinttikilpailussa kahdeksas ja yhteislähdössä kahdestoista. Saman vuoden sekaviestin MM-kilpailuissa Hanty-Mansijskissa hän hiihti kolmannen osuuden Ruotsin pronssijoukkueessa.

Hanty-Mansijskin MM-kilpailuissa 2011 Ferry oli normaalimatkalla viides, takaa-ajossa kymmenes sekä miesten viestissä ja sekaviestissä neljäs. Ruhpoldingin MM-kilpailuissa 2012 hän sai yhteislähdössä hopeaa sekä sijoittui sprintissä seitsemänneksi, takaa-ajossa 11:nneksi ja sekaviestissä neljänneksi. Nové Měston MM-kilpailuissa 2013 hän oli normaalimatkalla viides, yhteislähdössä kahdeksas, takaa-ajossa yhdeksäs ja sprintissä kolmastoista. Sotšin olympialaisissa 2014 hän sijoittui normaalimatkalla ja yhteislähtökilpailussa 12:nneksi.

Ferry saavutti ensimmäisen palkintokorokepaikkansa maailmancupin osakilpailussa oltuaan toinen Torinon sprinttikilpailussa kaudella 2004–2005. Ensimmäisen voittonsa hän sai Anterselvan takaa-ajokilpailussa 19. tammikuuta 2008.

Ferry lopetti uransa keväällä 2014.[1]

Maailmancupin palkintosijat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Björn Ferry Kansainvälinen ampumahiihtoliitto (IBU). (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Bergerillä ylimääräisiä paineita yle.fi. Viitattu 6.3.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]