Bill Allen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Bill Allen (oik. William Trousdale Allen III, s. 3. joulukuuta 1922, Gallatin, Tennessee – k. 25. helmikuuta 1997, Nashville, Tennessee) oli yhdysvaltalainen radiotiskijukka, joka saavutti mainetta 1950-luvulta lähtien soittaessaan rhythm and bluesia ja mustaa gospelia nashvilleläisellä WLAC-radioasemalla. Hän käytti nimiä "Hoss" ja "The Hossman".

Bill Allen oli nuorin "The 50,000 Watt Quartet" -nimellä tunnetusta tiskijukkanelikosta. Sen muut jäsenet olivat Gene Nobles, "John R." (Richbourg) ja Herman Grizzard. Näistä Allenin ura oli pisin, hän työskenteli 45 vuotta radioasemilla ennen siirtymistään eläkkeelle vuonna 1993.

Nuorena Allen toimi jazzmuusikkona ja esiintyi toisen maailmansodan aikana ulkomailla USO:n show’ssa. Sodan jälkeen Allen opiskeli englannin kieltä Vanderbiltin yliopistossa ja sai mainetta lupaavana näyttelijänä. Vaikka Allen harkitsi teatterialaa, hän päätti valita radion ja vuonna 1948 meni töihin gallatiniläiselle radioasemalle WIHN. Siellä hän käytti Gene Noblesin tapaa sekoittaa R&B:tä ja jazz-sävelmiä popmusiikkiin ja saavutti ohjelmallaan "Harlem Hop" niin suuren suosion, että vain muutamia kuukausia myöhemmin hän pääsi töihin WLAC:lle.

Allen aloitti uransa talk show -isäntänä. Gene Nobles poistui WLAC:sta vuosiksi 1950-luvun puolivälissä ja Allen otti hänen paikkansa. Hänen suosionsa kasvoi 1960-luvun alkuun tullessa, jolloin hän siirtyi levy-yhtiön palvelukseen. Allenin korvasi WLAC:lla The Jordanairesin entinen jäsen "Hugh Baby" Jarrett. Allen kuitenkin palasi WLAC:iin jatkamaan jokailtaista ohjelmaansa. Allenin ohjelma tuli kuutena iltana viikossa ja kesti tunnista kahteen. Vuonna 1966 hänellä oli myös lyhytikäinen televisio-ohjelma The!!!Beat.

1970-luvulla WLAC:n uuden johdon painostuksesta Allen muutti ohjelmaansa ja soitti ajan hengen mukaisesti enemmän funkkia ja kevyttä soulia. Allen oli hetken poissa radiosta ja palasi sitten uuden paikallista ja valtakunnallista black gospelia esittelevän yöohjelman Early Morning Gospel Time With The Hossman myötä.

1980-luvun puolivälissä WLAC:n sisarasema WLAC-FM (nykyisin WNRQ) käytti Allenin ääntä promokampanjassaan. Allenin puoleensa vetävä ääni toi hänelle paljon töitä radio- ja televisiomainoksissa. Allen jatkoi työtään aina vuoteen 1993 - yli vuosikymmenen sen jälkeen kun WLAC oli muuten siirtynyt uutis- ja puheohjelmaformaattiin päiväsaikaan ja uskonnollisiin ohjelmiin iltaisin. Eläkkeelle siirtymisensä jälkeenkin Allen jatkoi mainosäänitöitään.

Allen valittiin Blues Hall of Fameen vuonna 1994[1].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]